Blunder Szczesny bezorgt Birmingham League Cup

De aspiraties van Arsenal-trainer Arsène Wenger om alle grote prijzen te winnen kunnen na zondag de prullenbak in. Op Wembley ging zijn formatie in de ultieme slotfase van de League Cup-finale ten onder tegen Birmingham City: 2-1.

Birmingham streed vanaf de beginfase vol overgave voor een goed resultaat. Na een half uur kwam de underdog verrassend op voorsprong. Nikola Zigic kopte de bal na een corner achter Wojciech Szczesny. Tien minuten lang hielden de Blues de voorsprong vast.

In de 39ste minuut spatte een pegel van Jack Wilshere uiteen op de lat. Doordat de bal niet goed verwerkt werd, kon Andrei Arshavin Robin van Persie in stelling brengen. De Nederlander trof op sublieme wijze doel. Zijn feilloze halve omhaal betekende de gelijkmaker.

Het leek er vervolgens sterk op dat een verlenging er aan te pas moest komen om de wedstrijd te beslissen. Althans, dat was totdat doelman Szczesny in de fout ging. Na een ongelukkige actie van verdediger Laurent Koscielny, grabbelde de Pool naar de bal. De Pool kreeg het speeltuig echter niet meer te pakken. Obafemi Martins strafte zijn blunder genadeloos af en bezorgde Birmingham zo de tweede prijs ooit in de geschiedenis van de club.

De vreugde was na het laatste fluitsignaal groot bij de Birmingham-spelers. De prijs was de tweede in de clubhistorie. In 1963 werd al eens de League Cup veroverd.

Voor het favoriete Arsenal is de nederlaag een hard gelag. De Londense formatie kon vooralsnog geen einde maken aan zes jaar zonder een prijs. De laatste hoofdprijs dateert alweer uit 2005 toen Arsenal Manchester United versloeg in de FA Cup. Foto: VI Images