Blunder Romero leidt bekerzege NAC Breda op AZ in

NAC Breda heeft voor een verrassing gezorgd door AZ uit het KNVB-bekertoernooi te kegelen. De Brabanders sprongen zuiniger met de kansen om en wonnen met 2-1.

AZ begon het duel met dezelfde dadendrang die zaterdag tegen FC Groningen succes opleverde. Graziano Pellè en Demy de Zeeuw kopten in kansrijke positie naast. Na dertien minuten was het toch raak toen Moussa Dembélé een vrije trap van Stijn Schaars afrondde.

NAC Breda kwam na de openingstreffer meer in de wedstrijd en was voor rust zelfs een periode de baas op het veld. Trainer Robert Maaskant wond zich op en vond dat zijn ploeg tweemaal een strafschop verdiende. Ragnar Klavan toucheerde Anthony Lurling na dom balverlies in het strafschopgebied, terwijl Rob Penders door Klavan naar de grond werd getrokken bij een hoekschop.

AZ kende verder weinig problemen. Na rust schoot het uit de startblokken, maar een mooie actie van de Belg Maarten Martens bleef onbeloond toen zijn schot op de paal eindigde. Tien minuten na rust profiteerde de uitblinkende Nourdin Boukhari met een poeier van het zwakke uitverdedigen van Kees Luijckx: 1-1. Doelman Sergio Romero hield de duimen niet achter de bal te en zag het speeltuig via zijn handen en zijn hoofd in het doel verdwijnen. De gelijkmaker was het startsein voor het team van coach Louis van Gaal om de aanval te zoeken. Het offensief resulteerde in enkele kansen, maar NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar reageerde goed, onder meer op een kopbal van Kew Jaliens.

Een kwartier voor tijd maakte NAC Breda handig gebruik van de onstane ruimte. Boukhari vond knap Anthony Lurling, die met een eenvoudige schijnbeweging Romero, Jaliens en Luijckx naar de grond kreeg en rustig de 2-1 binnenschoot.

AZ perste er een laatste offensief uit en kreeg kansen op een verlening. Inzetten van De Zeeuw, Dembélé en de zelfzuchtige Mounir El Hamdaoui troffen echter geen doel. De cupfighters uit Breda knakten niet en staan in de halve finale van de KNVB-beker.