Bloed aan de paal bij altijd broeierige Tyne-Wear derby

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de 33ste speelronde is dat het duel tussen Newcastle United en Sunderland van zondagmiddag (13.00 uur).

Bloed aan de paal bij altijd broeierige Tyne-Wear derby


NEWCASTLE UNITED
Klassering 13de plaats (36 punten uit 32 duels)

Vorm Na achtereenvolgende competitienederlagen tegen Wigan Athletic (2-1) en Manchester United (4-0) kwam de degradatiestreep voor Newcastle United angstig dichtbij. Een zwaarbevochten 1-0 zege op Fulham door een doelpunt van Papiss Cissé in blessuretijd heeft de Noord-Engelse club afgelopen week weer wat lucht verschaft.

De huidige klassering past niet bij de ambities van The Magpies. Afgelopen seizoen eindigde Newcastle op de vijfde plaats in de Premier League, net boven Chelsea. Het was voor het bestuur aanleiding om manager Alan Pardew tot liefst 2020 vast te leggen. Met de invasie van een hele rits Franse voetballers -liefst elf staan onder contract in het St. James’ Park- hoopt de club de komende jaren de aansluiting met de top te maken.

Opvallend Hatem Ben Arfa kwam vanwege blessureleed pas dertien keer in actie. De dribbelsterke middenvelder is een van de spelers die het verschil kan maken. Afgelopen midweek in het Europa League-duel met Benfica keerde de Fransman terug na een nieuwe maand afwezigheid. Als invaller toonde hij direct zijn klasse door voor chaos te zorgen in de Portugese defensie waarna Cissé de 1-0 kon binnentikken. De wedstrijd tegen Benfica eindigde uiteindelijk in 1-1.

Afwezigen Santon (hamstring), Coloccini (rug), Vuckic (knie), R. Taylor (knie).

SUNDERLAND
Klassering 18de plaats (31 punten uit 32 duels)

Vorm Sunderland is een vrije val beland. In januari wonnen de The Black Cats voor het laatst in de Premier League. De zwakke serie kostte Martin O’Neill recent zijn baan. De Noord-Ier werd vervangen door de controversiële Paolo Di Canio. Met de Romein aan het roer weten de camera's de weg naar Sunderland weer te vinden. De Romein is een kleurrijke heethoofd die garant staat voor spektakel. Of hij ook capabel genoeg is om de club voor het hoogste niveau te behouden, moet nog blijken. Zijn eerste wedstrijd tegen Chelsea ging afgelopen week met 2-1 verloren.

Opvallend Sunderland heeft al zeven duels op rij niet meer gewonnen op St. James’ Park, de lawaaiige voetbaltempel van Newcastle United.

Afwezigen Gardner (geschorst), Fletcher (enkel), Cattermole (knie), Wes Brown (knie) .

Newcastle United en Sunderland koesteren een hevige rivaliteit. Confrontaties tussen de mijnwerkersclubs uit het noorden van Engeland staan bol van de spektakel. Vliegende tackles kunnen rekenen op applaus, vechtpartijtjes op het veld horen bij de Tyne-Wear derby. In de laatste drie wedstrijden tussen Newcastle en Sunderland vielen net iets meer doelpunten (vijf) dan rode kaarten (vier).

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2005/06 Newcastle United - Sunderland 3-2
2007/08 Newcastle United - Sunderland 2-0
2008/09 Newcastle United - Sunderland 1-1
2010/11 Newcastle United - Sunderland 5-1
2011/12 Newcastle United - Sunderland 1-1


Tekst: Süleyman Öztürk

Bekijk hier al onze video's