Blind verdedigt Janssen en ziet nog niets in rentree Van Persie

Reacties

Bondscoach Danny Blind vindt de kritiek op Vincent Janssen die zo langzamerhand op gang komt onzinnig. Vooralsnog blijft de aanvaller van Tottenham Hotspur eerste spits in Oranje en is een terugkeer van topscorer aller tijden Robin van Persie niet aan de orde.

Blind verdedigt Janssen en ziet nog niets in rentree Van Persie

Omdat Janssen bij Spurs nog maar tot drie officiële goals kwam, twee penalty's in de strijd om de League Cup en een strafschop tegen Leicester City, zwelt de kritiek aan. Zo liet de Ierse analyticus Tony Cascarino optekenen dat Janssen op het niveau van het Championship thuishoort en ging een andere analyticus zelfs nog wat verder. Damien Duff oordeelde na het duel van woensdag, Spurs verloor met Janssen als invaller met 0-1 van Bayer Leverkusen in de Champions League, snoeihard. 'Janssen heeft het al vanaf de eerste dag moeilijk. Ik zou nooit een spits die uit Nederland komt vertrouwen. Afonso Alves, Kezman, Ruiz. Noem ze maar op', doelde hij op in Engeland uit de Eredivisie overgekomen aanvallers die hun belofte niet konden inlossen. Overigens erkende Duff dat hij iemand als Ruud van Nistelrooy over het hoofd had gezien.

In Oranje staat Janssen op vier goals in negen interlands en was hij recent trefzeker tegen Wit-Rusland. 'Maar ik kan niks met al die kritiek', verwees Blind naar de geluiden rondom Janssen. 'Iemand die zo'n grote stap maakt. Natuurlijk, hij maakt er nog geen acht of negen en speelt hij niet alles omdat de concurrentie daar anders is dan bij AZ. Maar we kunnen niet zeggen dat hij geen prima spits is voor Oranje. Bij ons scoorde hij en was hij belangrijk. Ik ben coach van Oranje en stel hem op.'

Van Persie
Blind houdt het voorlopig bij zijn pikorde met Janssen op één, Bas Dost als alternatief en Luuk de Jong als pinchhitter. Van Persie zou alleen in beeld komen als eerste spits. 'En dan alleen als hij een langere periode uitstekend in vorm is. Maar als er iets gebeurt met de eerste spits en Van Persie is in heel goeden doen, dan zou het kunnen. Ik zie hem alleen als eerste spits, net zoals bij de situatie van Klaas-Jan Huntelaar. Die zag ik ook niet als derde spits en dat wilde hij zelf ook niet', aldus Blind, die De Jong ondanks een vormdip bij de selectie hield. 'In vorm of niet, hij heeft altijd zijn kwaliteiten in het zestienmetergebied. Ik hoop die niet tegen Luxemburg nodig te hebben, maar we willen hem wel achter de hand  houden.'

Blind gaf tijdens de persconferentie toe zich zorgen te maken over de bezetting van de flanken. Quincy Promes en Arjen Robben zijn niet of in beperkte mate beschikbaar en daarom is Memphis Depay, die bij Manchester United totaal niet aan de bak komt, weer opgeroepen. 'De spoeling is inderdaad dun en wordt waarschijnlijk nog dunner', doelde Blind op de blessure van Promes.

Kuwas
Net als Memphis maakt Jeremain Lens zijn rentree bij Oranje. Blind vertelde hem te verkiezen boven spelers als Eljero Elia, Jens Toornstra en Steven Berghuis. 'Die jongens, en iemand als Brandley Kuwas, houden we wel in de gaten. Maar Jeremain heeft de laatste wedstrijden overtuigd. Hij is een krachtige en explosieve speler, die altijd zijn acties maakt. En aangezien we problemen hebben op de flanken, zul je alternatieven moeten hebben.' Toeval of niet, deze week liet Kuwas aan VI nog weten de keuze voor welk land hij wil uitkomen nog niet te willen maken.

De laatste interland van Jeremain Lens dateert van 13 oktober 2015, toen Oranje in eigen huis met 2-3 ten onder ging tegen Tsjechië.
De laatste interland van Jeremain Lens dateert van 13 oktober 2015, toen Oranje in eigen huis met 2-3 ten onder ging tegen Tsjechië.

Een tactische variant zoals in de vorige interlands, met Davy Klaassen als hangende linksbuiten, heeft voor Blind wat betreft zijn basiself immers niet de voorkeur. 'Dat is zeker niet de opzet tegen Luxemburg. En het duel met België is weer ter voorbereiding op de wedstrijd tegen Luxemburg, dus ook dan is het niet de bedoeling. Gaandeweg een duel zou het kunnen, maar niet om mee te starten.'

Dolberg
Tot slot maakte Blind nog een uitstapje. Of Nederland aanvallende talenten van het kaliber Kasper Dolberg had? 'Ik was gisteren in De Arena. Ik wist niet wat ik zag. Natuurlijk heeft hij tegen Feyenoord gescoord en ken ik hem wel uit de A1', was Blind lovend over de Ajacied. 'Maar zo goed als hij gisteren speelde en hoe hij gebruik maakte van zijn lichaam; zo volwassen. Hij was werkelijk fantastisch. Maar het is een Deen, hè. Hij gaat debuteren daar, denk ik. Maar op dit moment hebben wij op die positie niet een talent van dat kaliber', besloot Blind, die het met Oranje woensdag opneemt tegen België. Vier dagen later is Luxemburg de tegenstander in een WK-kwalificatieduel.

Lees hier alles over de Oranje-selectie

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.