Blind steekt Blind voorbij met speeltijd tegen Bulgarije

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Deze keer aandacht voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije van zaterdagavond (aftrap 20.45 uur).

Blind steekt Blind voorbij met speeltijd tegen Bulgarije

• Nederland bezet na vier van de tien speelrondes in Groep A in de Europese zone van de WK-kwalificatie de tweede plaats met zeven punten. Met tien punten leidt Frankrijk de dans. Zweden (zeven punten) en Bulgarije (zes punten) zijn ook nog in de race voor een WK-ticket. De negen groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de mondiale eindronde in Rusland. Acht van de negen nummers twee - de slechtste runner-up valt af - verdelen in play-offs de overige vier tickets.

• Bulgarije en Nederland nemen het voor de elfde keer tegen elkaar op en beide landen houden elkaar tot nu toe prima in evenwicht met allebei vier zeges en twee gelijke spelen. De laatste ontmoeting dateert van 26 mei 2012, toen Bulgarije een oefenduel in de Arena met 2-1 won. Oranje zegevierde in 2007 in de laatste ontmoeting waarbij iets op het spel stond. Dankzij treffers van Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooy werd het 2-0 in de EK-kwalificatie.

• In de selectie van Bulgarije zitten weinig bekende spelers, al doen de namen van voormalig PSV'er Stanislav Manolev en oud-FC Twente-keeper Nikolay Mihaylov ongetwijfeld een belletje rinkelen bij de Nederlandse voetballiefhebbers. Bulgarije verblijft eigenlijk al sinds het afzwaaien van de Gouden Generatie van de jaren negentig op het tweede en derde Europese plan.

• De wedstrijd tussen Bulgarije en Nederland wordt gespeeld in het Vasil Levski Stadion in Sofia, waar Oranje ondanks drie eerdere bezoekjes nooit won. De laatste wedstrijd van Nederland in dit decor werd gespeeld in 2006, toen een WK-kwalificatieduel in 1-1 eindigde (lees hier een uitgebreide terugblik). Alleen in San Siro kwam het Nederlands elftal nog vaker in actie zonder zege, namelijk vijf keer.

In aanloop naar het EK 2012 verloor Oranje in De Arena met 1-2 van Bulgarije.
In aanloop naar het EK 2012 verloor Oranje in De Arena met 1-2 van Bulgarije.

• Wesley Sneijder is met afstand de meest ervaren middenvelder in de Oranje-selectie. De 32-jarige spelbepaler van Galatasaray kwam al 126 keer uit voor het Nederlands elftal, waarmee hij nog maar vier interlands minder heeft dan recordhouder Edwin van der Sar. In theorie kan Sneijder zich op 9 juni in het duel met Luxemburg kronen tot recordinternational.

• Daley Blind gaat tegen de Bulgaren op voor zijn 43ste interland, waarmee hij het aantal van zijn vader zou overtreffen. Blind junior heeft al meer Oranje-goals dan Blind senior: twee om één.

• Matthijs de Ligt kan de eerste zeventienjarige speler in Oranje worden sinds de Tweede Wereldoorlog. Als hij in actie komt, wordt de verdediger van Ajax de op drie na jongste international in de 112-jarige Oranje-historie. Het record is in handen van Jan van Breda Kolff, die zeventien jaar en 84 dagen telde in 1911. Speel hier de quiz van debuterende tieners in Oranje.

• Bulgarije heeft zich al sinds het EK 2004 niet meer gekwalificeerd voor een eindtoernooi. In feite moeten we voor de voetbalhoogtijdagen van het land nog een paar jaar verder terug. Tussen 1992 en 1998 zorgde Bulgarije meermaals voor een stunt, met als hoogtepunt de vierde plaats op het WK 1994.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.