Blind pas zesde oud-international die bondscoach wordt

Reacties

Danny Blind is met het opvolgen van Guus Hiddink de veertigste bondscoach in de geschiedenis van het Nederlands elftal. Opmerkelijk detail: hij is pas de zesde die ook als speler voor Oranje uitkwam.

Blind pas zesde oud-international die bondscoach wordt

Blind speelde in zijn actieve carrière 42 interlands. Hij voegt zich daarmee bij het rijtje van slechts vijf Oranje-bondscoaches die voorafgaand aan hun trainersloopbaan ook al voor Nederland speelden. Frank Rijkaard (73 caps als speler), Marco van Basten (58) en Kees Rijvers (33) speelden net als Blind tientallen interlands voordat zij de leiding kregen over de nationale ploeg. Bondscoaches Rinus Michels (5 interlands als speler) en Bert van Marwijk (1) kwamen aanzienlijk minder vaak uit voor Oranje.

Blind is met zijn aanstelling bovendien de veertigste bondscoach in de historie van Oranje. Daarbij moet wel worden aangetekend dat bijvoorbeeld Louis van Gaal, Hiddink en Michels meerdere periodes werkzaam waren bij de KNVB. Bij zijn debuut thuis tegen IJsland evenaart Blind direct John Edward Bollington, Tom Bradshaw, Jimmy Hogan, Heinrich Müller, Jan Rab, Jack Reynolds, Tom Sneddon en Jim Waites: zij waren allemaal één interland bondscoach van Oranje.

Daarnaast schaart de oud-speler van Sparta en Ajax zich bij de oudste trainers die hun debuut maakten als coach van het Nederlands elftal. Alleen Bill Townley (58), Bert van Marwijk (56) en Frantisek Fadrhonc (55) waren bij hun eerste interland ouder dan de dan de op 1 augustus 54 jaar wordende Blind. Kees Rijvers (ook 54) was toen hij begon één maand jonger dan Blind begin september is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.