Blind moet bij debuut breken met slechte Oranje-traditie

Reacties

Danny Blind wordt donderdagavond in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland de veertigste trainer die als bondscoach van het Nederlands elftal op de bank heeft plaatsgenomen. De 54-jarige oud-international moet bij zijn debuut meteen breken met de slechte traditie die zijn voorgangers de afgelopen jaren in stand hielden.

Blind moet bij debuut breken met slechte Oranje-traditie

Met Blind als assistent aan hun zijde begonnen Louis van Gaal en Guus Hiddink beiden met een nederlaag aan hun tweede termijn als keuzeheer van Oranje. Van Gaal verloor op 15 augustus 2012 in het vriendschappelijke duel met 4-2 bij België, Hiddink deed bijna exact een jaar geleden hetzelfde tegen Italië. Op 4 september 2014 werd het in Bari 2-0 voor de Azzurri.

De weinig succesvolle start van Van Gaal en Hiddink staat niet op zichzelf. Deze eeuw won geen enkele Oranje-bondscoach zijn eerste wedstrijd. Bert van Marwijk begon in augustus 2008 met een 1-1 gelijkspel tegen Rusland, Marco van Basten trapte vier jaar eerder eveneens af met een onbeslist oefenduel: 2-2 tegen Zweden, terwijl Dick Advocaat in 2002 niet won van Engeland (1-1).

Marco van Basten, nu assistent van Blind, startte op 18 augustus 2004 met een 2-2 gelijkspel tegen Zweden. Een maand later mondde het eerste WK-kwalificatieduel met Tsjechië wel uit in een zege (2-0).
Marco van Basten, nu assistent van Blind, startte op 18 augustus 2004 met een 2-2 gelijkspel tegen Zweden. Een maand later mondde het eerste WK-kwalificatieduel met Tsjechië wel uit in een zege (2-0).

Van Gaal was in 2000 de laatste bondscoach die meteen aan de bak moest in een kwalificatiereeks. Nog maar nauwelijks bekomen van de dramatische uitschakeling in de halve finale van het EK in eigen land tegen Italië, verspeelde Nederland in De Arena meteen twee punten tegen Ierland (2-2). Uiteindelijk zou Oranje een ticket voor het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea mislopen.

De laatste bondscoach die Blind het goede voorbeeld gaf, was een generatiegenoot van de Zeeuw. Frank Rijkaard, in de jaren tachtig en negentig ploeggenoot van de nieuwe Oranje-bondscoach bij Ajax en het Nederlands elftal, begon de lange reeks oefenwedstrijden in aanloop naar het EK 2000 in België en Nederland met een 2-0 overwinning op Peru.

Het is een resultaat waarvoor Blind vanavond zal tekenen. Het Nederlands elftal moet winnen om zicht te houden op rechtstreekse plaatsing voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. IJsland is momenteel koploper in Groep A met vijf punten meer. Tsjechië bezet met drie punten meer de tweede plaats, die ook een direct ticket voor de Europese eindronde oplevert.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.