Blatter zet vraagtekens bij kritiek op toewijzing WK's

Reacties

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft tijdens zijn toespraak bij de presidentsverkiezing voor ophef gezorgd. Volgens de 79-jarige Zwitser is de kritiek op de toewijzing van de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar opmerkelijk.

Blatter zet vraagtekens bij kritiek op toewijzing WK's

Zeven FIFA-officials werden woensdagochtend, twee dagen voor de presidentsverkiezing van vrijdag, opgepakt op verdenking van stelselmatige corruptie. Dat bleek slechts de start van een megacrisis rond de wereldvoetbalbond, die vanuit de Amerikaanse justitie en de FBI ernstig onder vuur ligt.

Tegelijkertijd met het door de Amerikanen aangezwengelde schandaal, waar in totaal veertien verdachten werden aangemerkt, begonnen de Zwitserse autoriteiten een onderzoek naar corruptie rond de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.

'Als er op 2 december 2010, toen we beslisten over de twee WK's, twee andere landen uit de enveloppen waren gekomen, hadden we deze problemen nu niet gehad', zo luidde de opmerkelijke uitleg van Blatter tijdens zijn toespraak op het FIFA-congres. 'Al kan ik dat natuurlijk niet bewijzen...'

De 79-jarige Zwitser impliceerde eveneens een bepaalde opzet bij de arrestaties van de zeven FIFA-officials van woensdag. 'Ik wil niet zeggen dat het toeval is, maar ik zet er wel mijn vraagtekens bij...', vervolgde hij.

Verder herhaalde Blatter wat hij donderdag al zei. Zijn toespraak besloot hij met het doen van een beroep op de aanwezigen. Hij benadrukte daarbij dat hoewel hij zelf eindverantwoordelijk is, de 209 bonden ook een collectieve verantwoordelijkheid hebben. 'Ik doe een beroep op u allen. Sluit u bij ons aan om voetbal weer op het juiste spoor te krijgen. De FIFA bent u, de FIFA heeft u nodig', waarna de Zwitser een applaus in ontvangst nam.

VI.nl volgt de presidentsverkiezing, waarbij de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein de enige tegenstrever van Blatter is, vrijdag in deze liveblog op de voet. In dit dossier is de hele aanloop naar vandaag te vinden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.