Blatter zag gearresteerde Webb als zijn opvolger

Reacties

Zeven FIFA-officials moesten woensdagochtend het peperdure onbijtbuffet in Zürich laten schieten. Hun nachtje van 800 euro in het vijfsterren Baur au Lac was ultrakort. Om zes uur werden ze van hun comfortabele boxsprings gelicht. The New York Times meldde in alle vroegte dat Jeffrey Webb (foto) een van de mannen was die op de achterbank van een auto werd afgevoerd.

Blatter zag gearresteerde Webb als zijn opvolger

Webb, afkomstig van de Kaaimaneilanden, werd door Blatter gezien als zijn mogelijke opvolger in 2019. Vorige maand herkoos de Amerikaans/Caribische confederatie CONCACAF de vijftigjarige voetbalbestuurder als voorzitter. Blatter zei na de zege van Webb: 'Hij is nu al een leider binnen de FIFA en zal de komende vier jaar een nog grotere taak op zich nemen. In zijn speech na de verkiezingen, presenteerde hij zich al als een toekomstige leider en winnaar, we zullen zien waartoe dit gaat leiden.' 

Deze Blatter-protégé blijkt nu de hoofdrolspeler in het FBI-onderzoek. De Amerikaanse inlichtingendienst heeft naast Webb nog eens dertien verdachten in het vizier. In samenwerking met sportmarketingbedrijven, die in ruil voor smeergeld media- en marketingrechten binnenhaalden, hebben voetbalofficials volgens de FBI systematisch geld verduisterd. Sinds de jaren negentig gaat het om meer dan honderd miljoen dollar aan steekpenningen. Analoog onderzoeken de Zwitsers malversaties rond de WK-verkiezingen van 2018 en 2022.

Nooit verantwoordelijk
Webb is een van de 24 bestuursleden die samenwerken in het machtige uitvoerend comité onder leiding van Sepp Blatter. Webb en co bepalen onder meer waar de WK's plaatsvinden. Het hoofdbureau van zijn CONCACAF in Miami werd vanochtend doorzocht. Naast de inwoner van de Kaaimaneilanden is Uruguayaan Eugenio Figueredo, eveneens lid van het uitvoerend comité, een hooggeplaatste official die is gearresteerd. Net als de Costa Ricaan Eduardo Li, die vrijdag naar verwachting zou worden gekozen in het uitvoerend comité.

Niettemin meldde de FIFA al vijf uur na de arrestaties dat de presidentsverkiezingen gewoon doorgaan. Gezien Blatters zeventienjarige leiderschap is dat niet eens verrassend. Sinds de omstreden WK-verkiezingen van 2010 sneuvelden al zeven van de 24 leden in het uitvoerend comité. Allemaal na corruptieschandalen. Maar de bejaarde Zwitser voelde zich als leider van het bestuur nooit verantwoordelijk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.