Blatter: 'WK dankzij Duitse en Franse president naar Qatar'

Reacties

Volgens Sepp Blatter werd het WK 2022 aan Qatar toegewezen door politieke interventie van de Duitse en de Franse president. De FIFA-voorzitter vertelde zondag tegen Die Welt am Sonntag dat Nicolas Sarkozy en Christian Wulff, destijds de politiek leiders van de twee Europese grootmachten, hun voetbalbobo's hebben opgedragen op Qatar te stemmen.

Blatter: 'WK dankzij Duitse en Franse president naar Qatar'

'De heren Sarkozy en Wulff hebben geprobeerd hun stemgerechtigden te beïnvloeden. Ze hebben politieke druk uitgevoerd voordat de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar werden toegekend. Dat is de reden waarom we nu een WK in Qatar hebben. Zij zouden daarvoor hun verantwoordelijkheid moeten nemen', aldus Blatter, die zelf een voorkeur zou hebben gehad voor de Verenigde Staten als organisator van het WK 2022.

De beweegredenen van Sarkozy en Wulff zijn volgens Blatter overduidelijk. Duitsland en Frankrijk hebben allebei sterke economische banden met de steenrijke oliestaat uit het Midden-Oosten. 'De Duitse voetbalbond kreeg vanwege economische redenen een dringende aanbeveling om op Qatar te stemmen. Kijk alleen maar naar alle Duitse bedrijven die allerlei projecten hadden lopen in Qatar, voordat het WK aan dat land werd toegekend.'

Bang
Blatter stelde vorige maand zijn functie als FIFA-baas beschikbaar, kort nadat hij was gekozen om aan zijn vijfde termijn te beginnen. De 79-jarige Zwitser stelde dat niet te doen uit angst voor het onderzoek van de FBI. 'Ik hoef nergens bang voor te zijn. Ik zal blijven vechten, niet voor mijzelf maar voor de FIFA. Kritiek raakte me niet. Wel doet de massale haat tegen de FIFA mij pijn. Ik ben bang dat mensen de FIFA, mijn levenswerk, kapot willen maken.'

Blatter bekende wel dat hij tot de nieuwe verkiezing, die ergens tussen december en maart zal worden gehouden, Zwitserland niet zal verlaten. En hij zal zeker niet naar Amerika reizen. 'Niet omdat de Amerikanen concrete bewijzen tegen me hebben, maar omdat het een publieke rel zou veroorzaken. Totdat alles is opgehelderd, neem ik geen onnodige risico's door op reis te gaan', aldus Blatter, van wie eerder al bekend was dat hij de finale van het vrouwen-WK, zondagavond in Canada, zou mijden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.