Blatter en Platini negentig dagen geschorst

Reacties

FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-baas Michel Platini zijn door de ethische comissie van de FIFA voor negentig dagen geschorst. De bepaald niet brandschone Isaa Hayatou neemt voorlopig de taken van Blatter over.

Blatter en Platini negentig dagen geschorst

Ook Jerôme Valcke, secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond, is voor die periode verbannen. De schorsingen van het drietal kunnen indien nodig met 45 dagen worden verlengd. Mong-Joon Chung, de voormalige vice-president van de FIFA die zichzelf kandidaat had gesteld voor de komende verkiezingen, is voor zes jaar geschorst en is daardoor niet langer in de race voor de positie van FIFA-voorzitter.

De Zwitserse justitie opende onlangs een strafrechtelijk onderzoek naar Blatter, die onder meer in opspraak is geraakt door een betaling uit 2011 van 1,8 miljoen euro aan Platini. Platini claimt dat deze betaling was voor werkzaamheden die hij in het verleden verrichtte voor de FIFA, maar daar bestaan grote twijfels over. De Zwitserse justitie sprak ook met Platini over de kwestie en kwalificeerde de Franse oud-voetballer daarbij als iemand die deels verdachte en deels getuige is.

Daarnaast ligt Blatter onder de loep vanwege een dubieuze deal over de uitzendrechten van het WK van 2006 met de inmiddels geroyeerde Jack Warner. Deze betaalde hiervoor een bedrag dat ver onder de marktwaarde ligt en maakte zodoende een enorme winst door de tv-rechten door te verkopen. Naar aanleiding van deze onthullingen stelden vier grote sponsoren van de FIFA dat Blatter met onmiddellijke ingang moest opstappen, iets wat hij weigerde.

FBI
Eerder dit jaar kwam de FIFA in opspraak vanwege een groot corruptieschandaal dat aan het licht kwam na onderzoek van de FBI. Diverse (ex)-kopstukken van de wereldvoetbalbond werden naar aanleiding van dat onderzoek gearresteerd of nader onder de loep genomen.

In de nasleep van dit schandaal kondigde Blatter uiteindelijk zijn vertrek aan als baas van de FIFA. Platini geldt als belangrijkste kandidaat-opvolger van de Zwitser, die in februari uit zijn functie treedt. De verkiezingen voor een nieuwe FIFA-baas vinden plaats op 26 februari.

Hayatou
De FIFA maakte kort na het uitspreken van de schorsingen bekend dat de taken van Blatter voorlopig worden overgenomen door Hayatou. Hij is namelijk de langst zittende vice-president bij de wereldvoetbalbond. De Kameroener is bepaald niet brandschoon, want hij werd in het verleden diverse malen in verband gebracht met het aannemen van smeergeld. Hayatou benadrukt dat hij alleen ad-interim voorzitter is en niet van plan is om zich op 26 februari verkiesbaar te stellen. De taken van Platini worden gedurende zijn schorsing overgenomen door Angel Villar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.