Black Friday XI: de koopjes in de voetballerij

Reacties

Overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en inmiddels ook een begrip in Nederland: Black Friday. De dag na Thanksgiving staat in het teken van spotgoedkope producten, die tijdens de gekte van Black Friday flink afgeprijsd zijn. VI zet speciaal op deze dag de koopjes in de voetballerij op een rijtje.

Black Friday XI: de koopjes in de voetballerij

Edwin van der Sar
Van Fulham naar Manchester United voor 4 miljoen

Nog steeds vraagt Sir Alex Ferguson zich af waarom hij Van der Sar niet eerder gehaald heeft. Peter Schmeichel drong al jaren aan op de komst van de Nederlandse keeper, maar pas in 2005 ging de manager van Manchester United overstag. Voor slechts vier miljoen haalde de topclub een topkeeper, die als dertiger zijn waarde bewees onder de lat. Hij werd nog viermaal kampioen in Engeland en Van der Sar was natuurlijk verantwoordelijk voor de Champions League-winst in 2008.

Dani Alves
Van Bahia naar Sevilla voor 0,55 miljoen

Voor Dani Alves alles won wat er te winnen viel met Barcelona, werd hij door Sevilla naar Europa gehaald. De rechtsback speelde ruim vijf jaar voor die club, voordat Sevilla hem voor meer dan 35 miljoen verkocht aan Barça. Daarmee verdiende Sevilla de transfersom dus ruim terug.

Gerard Piqué
Van Manchester United naar Barcelona voor 5 miljoen

Manchester United heeft maar heel even kunnen proeven van de kwaliteiten van Piqué. Een scherp oog van een scout leverde Piqué een vroege transfer naar Engeland op, United betaalde ruim 5 miljoen om de verdediger weg te plukken uit de jeugdopleiding van Barça. Toen de stap over Het Kanaal eenmaal gemaakt was, bleek Piqué (nog) niet te voldoen aan de hoge eisen van manager Ferguson. Hij keerde op huurbasis terug naar Spanje, maar na die huurperiode bij Real Zaragoza kwam Barcelona terug voor Piqué. Inmiddels is de mandekker al tien jaar lang sterkhouder in het elftal van de Catalanen.

Marcelo
Van Fluminense naar Real Madrid voor 6,5 miljoen

Tien jaar geleden was het nog een stuk goedkoper om risico's te nemen op de transfermarkt. Real Madrid gokte in 2007 door liefst 6,5 miljoen neer te leggen voor een Braziliaanse linksback die net een volledig seizoen achter de rug had in Brazilië. Tegenwoordig worden talenten voor tientallen miljoenen euro's naar Europa gehaald en dus is Marcelo met recht een koopje gezien zijn huidige staat van dienst.

Marcelo, zonder afro, wordt gepresenteerd bij Real Madrid.
Marcelo, zonder afro, wordt gepresenteerd bij Real Madrid.

Frenkie de Jong
Van Willem II naar Ajax voor 1 euro

Het verhaal van De Jong en zijn transfer naar Amsterdam is bekend. Willem II zat door blessures in nood en via een deal kwamen de Tilburgers aan aanvallers. Waar De Jong naar de hoofdstad trok kreeg Willem II de beschikking over huurspelers als Lucas Andersen en Richairo Zivkovic. De symbolische transfersom van één euro staat in schril contrast met de bedragen die tegenwoordig genoemd worden in buitenlandse media. Recentelijk werd volgens een Spaanse bron een bedrag van tachtig miljoen euro aangetikt, daarmee hoopt Paris Saint-Germain de concurrentie te slim af te zijn. Ook Real Madrid zou dit bedrag op tafel willen leggen.

Dele Alli
Van MK Dons naar Tottenham Hotspur voor 6,65 miljoen

Tottenham weet dat het goud in handen heeft met Alli, niet voor niets kreeg hij in oktober een gloednieuw contract onder de neus om te ondertekenen. Op 22-jarige leeftijd staat Alli al op 33 interlands voor Engeland en ligt hij tot medio 2024 vast bij Tottenham. Niet slecht voor een speler die voor zijn komst naar Londen alleen maar in de League One speelde.

Patrick Vieira
Van AC Milan naar Arsenal voor 5,35 miljoen

Een van de drijvende krachten achter het nagenoeg onverslaanbare Arsenal van Arsène Wenger. Met Vieira op het middenveld kregen spelers als Dennis Bergkamp en Thierry Henry alle vrijheid om aan aanvallen te denken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beide spelers Vieira kozen in hun favoriete elftal.

De strijd tussen Arsenal en Manchester United werd nog iconischer met spelers als Patrick Vieira en Jaap Stam op het veld.
De strijd tussen Arsenal en Manchester United werd nog iconischer met spelers als Patrick Vieira en Jaap Stam op het veld.

N'Golo Kanté
Van Caen naar Leicester City voor 9 miljoen

Hoeveel geld moet je uitgeven om een kampioenschap in de Premier League te kopen? Sinds de komst van rijke clubeigenaren is dat de vraag die regelmatig gesteld wordt in Engeland. Leicester liet zien dat het ook anders kon. Met gerichte aankopen werd een team samengesteld dat de wetten van het Engelse voetbal tartte. Kanté voetbalde zich in het kampioenselftal van Leicester direct in de kijker en staat inmiddels op de loonlijst bij Chelsea. Toevallig genoeg verlengde hij vrijdag zijn contract.

Marco Asensio
Van Real Mallorca naar Real Madrid voor 3,5 miljoen

President Florentino Pérez lijkt de laatste jaren een andere richting ingeslagen bij Real Madrid. In plaats van de welbekende Galácticos werd – ook – ingezet op het halen van (Spaans) talent. Pérez droomt nog steeds van een basisopstelling van het Spaanse nationale elftal dat louter bestaat uit Real Madrid-spelers. Namen als Dani Ceballos en Jesús Vallejo kwamen naar de Spaanse hoofdstad, net als Asensio. De Koninklijke was er vroeg bij en betaalde een lage prijs. Asensio is inmiddels niet meer weg te denken uit het elftal van Real Madrid en Spanje. De droom van Pérez krijgt vorm.

Robert Lewandowski
Van Lech Poznan naar Borussia Dortmund voor 4,75 miljoen

Er zijn vier spelers in de geschiedenis van de Bundesliga die meer dan tweehonderd doelpunten maakten in de competitie. Lewandowski is dertien goals verwijderd van die mijlpaal en staat momenteel op 267 duels in de Bundesliga. De scoringsdrift van Lewandowski is indrukwekkend en dat zag Dortmund al erg vroeg. De club heeft vier jaar kunnen genieten van de Pool, maar zal zich bij tijd en wijle achter de oren krabben over het transfervrije vertrek van de spits.

Topscorers aller tijden van de Bundesliga

Speler Wedstrijden Doelpunten
Gerd Müller 427 365
Klaus Fischer 535 268
Jupp Heynckes 369 220
Manfred Burgsmüller 447 213
Claudio Pizarro 455 194
Robert Lewandowski 267 187

Riyad Mahrez
Van Le Havre naar Leicester City voor 0,5 miljoen

De tweede telg uit de kampioensfamilie van Leicester. Mahrez is hét schoolvoorbeeld van slim handelen op de transfermarkt en profiteren van een belachelijk hoge miljoenenwinst. De Algerijn werd na het kampioensjaar verkozen tot Speler van het Jaar in Engeland en kostte Manchester City deze zomer bijna zeventig miljoen euro.

Met het samenstellen van deze lijst is rekening gehouden met de schommelingen van de transfermarkt. Zo zijn spelers als Henry (transfersom 16,1 miljoen) en Bergkamp (11,25 miljoen) ook te bestempelen als koopjes in de huidige markt, maar jaren geleden waren het hoge transfersommen die Arsenal betaalde. Ook transfervrije spelers zijn niet meegenomen in de lijst, waardoor spelers als Paul Pogba, Andrea Pirlo en Raúl ontbreken.

Welke koopjes mis jij nog in dit elftal? Laat het weten in de reacties.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.