Bizar Ajax mazzelt naar winst op FC Thun

Ajax werkte in Bern een van de vreemdste duels ooit in de Champions League af. De Amsterdammers ploeterden en stuntelden en leken rijp voor een nederlaag tegen de dwergen van FC Thun. Totdat het in de laatste minuut twee keer vanuit het niets toesloeg (2-4).

Ajax hoefde nu eens niet tegen een sterk teruggetrokken tegenstander geduldig te zoeken naar gaatjes in een hechte verdediging. De defensie van Thun gaf genoeg ruimte weg en bovendien liet doelman Edlin Jakupovic vrijwel ieder schot op zijn doel los.

Ajax profiteerde maar matig. In de eerste helft schoot Wesley Sneijder uit de rebound hard en laag raak. En na rust leken de Amsterdammers een huisstijlgoal te maken. Ryan Babel passeerde buitenom, zette voor en bij de eerste paal werkte Yannis Anastasiou de bal via verdediger Armand Deumi in het doel.

In de overige talrijke kansrijke situaties slaagde Ajax niet. En omdat het zelf verdedigend uiterst matig speelde, bleken de twee doelpunten niet genoeg. De laatste linie, met Zdenek Grygera en Hedwiges Maduro in een negatieve hoofdrol, verloor telkens zijn tegenstander uit het oog.

Thun waande zich in luilekkerland maar liet eveneens dotten van kansen liggen. Vooral Mauro Lustrinelli had zomaar een hattrick kunnen maken. Het bleef gelukkig voor Ajax maar bij één treffer van de Zwitserse international. Invaller Adriano Pimenta, die al de assist leverde bij de 1-1, zorgde zelf voor de 2-2. Uit de kluts gaf de Braziliaan het laatste zetje.

In de slotfase bleef Ajax stuntelen, al mocht het zich benadeeld voelen omdat Thun twee rode kaarten werden onthouden. Toen het zwaarbevochten punt op zak leek, toverde Ajax plotseling twee briljante aanvallen tevoorschijn. Nigel de Jong schoot de bal met links na een goede aanval hoog in de touwen en invaller Nourdin Boukhari werkte de bal simpel binnen toen Steven Pienaar hem met een geniaal hakje vrij zette.

Met de drie punten veilig opgeborgen in de tas is Ajax zowaar al bijna zeker van een plaats bij de beste zestien clubs van Europa. Omdat Arsenal zijn werk deed tegen Sparta Praag, lijkt de marge van vier punten op Thun, plus een beter onderling resultaat, een te grote kloof.