Bilbao ontneemt Barcelona stadsderby in bekerfinale

De finale van het Spaanse bekertoernooi gaat tussen Barcelona en Athletic de Bilbao. Laatstgenoemde club won woensdag op bezoek bij Espanyol, de stadgenoot van Barça: 0-2. Dat was na het gelijkspel uit de heenwedstrijd voldoende.

De uitgangspositie voor Espanyol leek vooraf nog zo gunstig. Het uitduel in San Mamés eindigde in 1-1, terwijl de bezoekers in die wedstrijd ook nog het betere van het spel hadden. De wetenschap dat stadgenoot Barcelona – dat eerder op de avond Villarreal van zich afschudde – de tegenstander zou worden in de finale, leek de opmaat te betekenen voor een mooie avond.

De missie voor Espanyol werd in de eerste helft echter al onmogelijk gemaakt door de Basken. Aritz Aduriz (foto), in de heenwedstrijd ook al maker van het openingsdoelpunt, zorgde met een schuiver voor 0-1. Xabier Etxeita verdubbelde de score nog voor de pauze. Aan die stand kwam na rust geen verandering meer, waardoor Espanyol een finale tegen de grote broer misloopt en Bilbao nog kans maakt op de Copa del Rey.