Bilbao houdt stand tegen Barcelona en pakt Super Cup

Reacties

Barcelona is er maandagavond in Camp Nou niet in geslaagd de 4-0 uitnederlaag van vrijdag tegen Athletic de Bilbao goed te maken. Daardoor is de Spaanse Super Cup een prooi geworden voor de Basken. Barcelona, dat met tien man eindigde door een rode kaart voor Gerard Piqué, won ook het thuisduel niet dankzij de vierde goal over twee duels van Aritz Adúriz (foto boven).

Bilbao houdt stand tegen Barcelona en pakt Super Cup

Door de spectaculaire zege van afgelopen vrijdag stond Barcelona voor een schier onmogelijke opgave. Desondanks vertelde trainer Luis Enrique er nog volop in te geloven dat de nederlaag van vrijdag in Camp Nou weggepoetst kon worden.

Op eigen veld ging de Catalaanse grootmacht daarom al snel op zoek naar goals. Met Claudio Bravo, Piqué, Jérémy Mathieu, Ivan Rakitic, Sergio Busquets en Andrés Iniesta terug in de basis ten koste van de in San Mamés nog in de startopstelling begonnen Marc-André ter Stegen, Thomas Vermaelen, Marc Bartra, Adriano, Rafinha en Sergi Roberto kreeg Barcelona al na zes minuten een fraaie kans. De van richting veranderde inzet van Pedro resulteerde uiteindelijk in een corner. Uit die hoekschop volgde een kans voor Piqué, die zijn inzet tegen de lat zag stranden.

Na die opleving bleef Barcelona wel drukken, maar kon de ban lang niet gebroken worden. Na geklungel van Pedro, hij leverde zomaar de bal in, kreeg Javi Eraso zelfs een enorme kans om het tweeluik van het laatste restje spanning te ontdoen. Hij schoot de bal in het zijnet, terwijl Adúriz – vrijdag nog goed voor een hattrick – naast hem vogelvrij klaar stond om de bal in te tikken.

Op slag van rust scoorde Barcelona vervolgens alsnog. Een pass van Rakitic werd door Luis Suarez met zijn borst handig verlengd tot bij Lionel Messi. De Argentijn nam aan en rondde beheerst af: 1-0.

Gerard Piqué raakte voor rust de lat, maar moest in de tweede helft met een rode kaart vertrekken.
Gerard Piqué raakte voor rust de lat, maar moest in de tweede helft met een rode kaart vertrekken.

Na rust liepen de irritaties bij Barcelona hoog op. Piqué maakte zich zelfs zo boos op de arbitrage dat hij na een tirade aan het adres van de assistent-scheidsrechter met direct rood mocht inrukken.

Hoewel Barcelona daarna nog de nodige kansen kreeg voor een tweede treffer, verdween de hoop langzaamaan uit de Catalaanse harten. Dat was zeker zo toen Adúriz in twee instanties de eindstand op 1-1 bepaalde. Bilbao, dat invaller Kike Sola vijf minuten na zijn entree na een lompe actie ook nog een rode kaart zag krijgen, sleepte daardoor voor het eerst écht de Spaanse Super Cup in de wacht. De vorige werd immers zonder ervoor te spelen toegekend omdat de Basken in 1984 de dubbel wonnen. Sindsdien won de club bovendien geen enkele hoofdprijs meer.

Twijfels
Barcelona greep naast de twaalfde Super Cup, maar kan zondag alweer revanche nemen. Zondag treffen de twee ploegen elkaar tijdens de eerste speelronde van de Spaanse competitie voor de derde keer in negen dagen.  De vraag is of de formatie van Luis Enrique de Basken, die donderdag in de play-offs om een Europa League-ticket nog MSK Zilina (Slw) nog treffen, dan wél kan verslaan. Hoewel Barcelona in Tbilisi al wel de Europese Super Cup won - Sevilla werd na verlenging met 5-4 verslagen - is de treble-winnaar van het vorige seizoen wel omgeven door twijfels door het grote aantal tegengoals in de eerste drie officiële duels van de nieuwe jaargang.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.