Bijzondere reeks Bayern, mijlpaal voor Galatasaray

De derde speelronde in de Champions League is halverwege. Voetbal International neemt een duik in de historie en komt met acht opvallende feiten in de aanloop naar de duels van woensdagavond.

Bijzondere reeks Bayern, mijlpaal voor Galatasaray

● Bayern München heeft de vorm van vorig seizoen meegenomen naar de huidige jaargang. En dat levert mooie rijtjes op. Zo scoorde de ploeg minimaal één keer in de laatste 31 officiële wedstrijden. Vorig seizoen wonnen de Duitsers 46 van de 54 officiële wedstrijden. Nu zijn dat er elf van de vijftien. Arjen Robben scoorde in de laatste vijf Champions League-wedstrijden, een clubrecord bij Bayern.

● In het seizoen 2000/01 wist Anderlecht de groepsfase te overleven. Sindsdien gaat het niet voorspoedig met de Belgen die woensdag Paris SG ontvangen. De laatste zes deelnames aan de groepsfase eindigden allemaal met een laatste plaats in de poule.

● Voor Galatasaray is het thuisduel met FC Kopenhagen op voorhand bijzonder te noemen. De Turkse grootmacht met Wesley Sneijder in de gelederen speelt de 250ste Europese wedstrijd in zijn historie.

Benfica-speler Enzo Pérez.
Benfica-speler Enzo Pérez.

● De absolute marathon-man van de Champions League is Enzo Pérez van Benfica. De middenvelder legde tot dusver 24.889 meter af en is loopt daarmee ruim vierhonderd meter meer dan nummer twee Thomas Müller (Bayern München). Opvallend is dat de 27-jarige Argentijn niet eens de volle speeltijd nodig had om tot deze afstand te komen.

● De traditieclubs Juventus en Real Madrid hebben beide een rijk verleden en dat geldt ook voor de onderlinge ontmoetingen. Veertien keer eerder stonden de ploegen tegenover elkaar en elke keer was er ook een winnaar. De zeges zijn keurig verdeeld onder elkaar: beide zeven. De Italianen zijn iets in het voordeel want zij scoorden drie keer vaker: vijftien goals om twaalf.

● Het duel met Real Sociedad van woensdag is de 46ste keer dat Manchester United tegen een Spaanse club speelt in Europees verband. The Red Devils wonnen elf keer, speelde achttien keer gelijk en verloren zestien keer. United maakte 58 goals en kreeg er 67 tegen.

● Bayer Leverkusen-goalie Andrés Palop bewaart warme herinneringen aan de tegenstander van woensdag, Shakhtar Donetsk. In het UEFA Cup-seizoen 2006/07 kopte hij diep in blessuretijd zijn toenmalige club Sevilla naar een verlenging tegen de Oekraïners in de achtste finale van het toernooi. Sevilla ontdeed zich in de verlenging van Shakhtar en de Spanjaarden wonnen later de UEFA Cup.

● CSKA Moskou, dat Manchester City ontvangt om 18.00 uur, is in slechte doen in de eigen competitie. De Russen verloren vier van hun laatste vijf wedstrijden en slaagden er bovendien niet in te scoren in die reeks.

Samenstelling: Jasper Steppé

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen