Bijzondere mijlpaal Kuijt bij Feyenoord - Excelsior

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Deze keer aandacht voor de Rotterdamse derby tussen Feyenoord en Excelsior.

Speelronde: 4
Aftrap: zaterdag 27 augustus, 19.45 uur
Scheidsrechter: Richard Liesveld

• Feyenoord en Excelsior doen het beide fantastisch. De thuisploeg bezit na drie speelrondes de maximale score, terwijl de bezoekers al zes punten hebben.

• Liefst zeventien van de voorbije negentien edities van Feyenoord - Excelsior eindigden in een zege voor de thuisclub. Excelsior sleepte eenmaal een gelijkspel uit het vuur en kwam ook één keer tot winst, de legendarische 0-4 in 1980.

• Door de terugkeer van Sparta Rotterdam op het hoogste niveau zijn er deze jaargang zes Rotterdamse derby's. Feyenoord en Excelsior trappen de serie af.

• Voor het eerst sinds 2003 kan Feyenoord liefst vijftien Eredivisie-duels op rij zonder nederlaag blijven. Destijds zetten de Rotterdammers uiteindelijk een ongeslagen serie van twintig wedstrijden neer.

Voor het eerst sinds 2003 kan Feyenoord liefst vijftien Eredivisie-duels op rij zonder nederlaag blijven.

Brad Jones is pas de derde doelman van Feyenoord die in zijn eerste drie volledige Eredivisie-wedstrijden de nul hield. Ed de Goey (1990) en Edwin Zoetebier (2001) gingen de Australiër voor.

• Voor Dirk Kuijt heeft de wedstrijd tegen Excelsior een bijzonder tintje. De 36-jarige Katwijker kan zijn zeshonderdste competitieduel in het betaalde voetbal afwerken: (160 voor FC Utrecht, 136 voor Feyenoord, 208 voor Liverpool, 95 voor Fenerbahçe).

• Excelsior zette de voorbije twee uitduels in de Eredivisie in winst om en gaat voor een primeur in De Kuip: nog nooit wonnen de Kralingers driemaal op rij op vreemde bodem.

• Feyenoord stond dit seizoen nog geen enkele minuut op achterstand, terwijl Excelsior maar 22 minuten tegen een nadelige marge aan moest kijken.