Bijrol De Jong en Dost tijdens jacht op Champions League

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de zeventiende speelronde is dat het duel tussen Borussia Mönchengladbach en VfL Wolfsburg van zondagmiddag (15.30 uur).

Bijrol De Jong en Dost tijdens jacht op Champions League

Borussia Mönchengladbach

Klassering: 4de plaats (32 punten uit zestien duels)
Vorm: W-W-W-W-G

Indien Borussia Mönchengladbach zijn thuiswedstrijd van VfL Wolfsburg wint, besluit het de eerste seizoenshelft uiterst fraai. Met Bayern München zouden Die Fohlen de enige Bundesliga-club zijn die alle negen thuisduels winnend hebben afgesloten. Daarnaast zou het van BMG de meest productieve ploeg maken voor eigen publiek (tot dusverre scoorde het 23 keer, evenveel als Bayern en ook Bayer Leverkusen). Nóg belangrijker is dat de formatie van trainer Lucien Favre de onderlinge voorsprong op VfL Wolfsburg kan vergroten tot liefst zes punten – de huidige vierde plaats biedt deelname aan de voorronde van de Champions League. Dit doet terugdenken aan het topseizoen 2011/12 toen Gladbach bij aanvang van de winterstop vierde stond met vier punten voorsprong op Werder Bremen (33 om 29).

Uitgelicht
Luuk de Jong maakt zich weinig illusies meer. De voormalige FC Twente-spits startte dit seizoen nog geen enkele keer in de basis en een tijdelijke terugkeer naar Nederland ligt voor de hand. Want het huidige Borussia Mönchengladbach drijft volledig op De Grote Vier: de buitenspelers Juan Arango en Patrick Herrmann en de voor deze zomer nieuw aangetrokken centrale aanvallers Max Kruse en Raffael. Dit kwartet is bij liefst 31 van de 33 competitiegoals betrokken, ofwel 94 procent. Trainer Favre ziet geen enkele reden zijn voorhoede te wijzigen. Recent werd De Jong in verband gebracht met een verhuur aan PSV. Maar BMG heeft al enkele malen laten doorschemeren niet te willen meewerken aan een verhuur.

Ook Roel Brouwers is in de pikorde gedaald bij Die Fohlen. Het seizoen begon de Limburger als eerste alternatief voor het centrum van de achterhoede. Intussen geldt Brouwers, goed voor slechts vijf competitieoptredens (waarvan twee als basisspeler), als derde of vierde keus.

VfL Wolfsburg

Klassering: 5de plaats (29 punten uit zestien duels)
Vorm: W-W-G-G-W

VfL Wolfsburg kan zelfs de beste heenronde uit de clubhistorie vestigen. Met een gelijkspel evenaart de Noord-Duitse club de serie uit het seizoen 2004/05 toen het na zeventien speelronden op dertig punten stond. Het huidige elftal, dat reeds acht competitieduels ongeslagen is, lijkt langzaam af te rekenen met zijn imago van poenerige reageerbuisclub. Dit komt doordat onder trainer Dieter Hecking laatstelijk een aantal jeugdspelers in de selectie zijn doorgebroken. Vooral de opmars van Maximilian Arnold, dit seizoen al goed voor vijf competitiegoals, is in veel opzichten belangrijk. De tiener was vorig seizoen een van de topschutters van de A1 van VfL Wolfsburg dat voor de derde (!) keer op rij de landstitel veroverde.

Maar hoewel de Onder-19 al jaren barst van het talent, brak er in Wolfsburg nooit iemand door in de hoofdmacht. Momenteel speelt Arnold als nummer 10, de positie die jarenlang was voorbehouden aan Diego. Diens verhuizing naar de rechterflank is een gouden greep van coach Hecking gebleken Alle partijen zijn het erover eens dat de middelste linie van Wolfsburg sindsdien flexibeler is. Bovendien oogt Diego in zijn nieuwe rol bevrijd van een last; nu hoeft de Braziliaan niet meer zoals voorheen in zijn eentje het elftal op sleeptouw te nemen.

Uitgelicht
Bas Dost is sinds zijn rentree begin november niet veel verder gekomen dan de rol van invaller. Afgezien van een basisplaats tijdens het bekerduel met tweedeklasser FC Ingolstadt, waren er in de Bundesliga slechts vier spaarzame invalbeurten voor de maandenlang met een enkelblessure kwakkelende Nederlander. Hoe anders het seizoen voor een fitte Dost bij VfL Wolfsburg eruit had gezien is de grote vraag. Maar de waarheid is dat Ivica Olic ook eind vorig seizoen al de voorkeur genoot als centrumspits. Een pre van de geroutineerde Kroaat is dat hij de longen van een paard heeft en feitelijk voor trainer Dieter Hecking onmisbaar is. Komende zomer is Olic transfervrij. De kans is evenwel groot dat hij al tijdens de winter vertrekt; Stoke City heeft zich bij Wolfsburg gemeld voor de aanvaller. Hamburger SV hoopt stiekem Olic na dit seizoen transfervrij te kunnen vastleggen.

Onderlinge historie

Borussia Mönchengladbach en VfL Wolfsburg speelden pas 26 keer tegen elkaar in Bundesliga-verband. Het allereerste treffen was de finale om de DFB-Pokal in 1995. Die Fohlen boekten een 3-0 zege op het destijds nog in de Tweede Bundesliga actieve Wolfsburg dankzij goals van Martin Dahlin, Stefan Effenberg en Heiko Herrlich. Ondanks de beduidend rijkere clubhistorie van BMG zijn Die Wölfe in de onderlinge duels succesvoller. Vijftien competitiezeges tegenover acht verliesbeurten. De enige Nederlandse doelpuntenmaker ooit tijdens het affiche is Arie van Lent. De oud-aanvaller scoorde namens Gladbach tijdens de 1-3 zege bij Wolfsburg in november 2003.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
25/02/2011 VfL Wolfsburg - Borussia Mönchengladbach 2-1 Bundesliga
19/08/2011 Borussia Mönchengladbach - VfL Wolfsburg 4-1 Bundesliga
04/02/2012 VfL Wolfsburg - Borussia Mönchengladbach 0-0 Bundesliga
28/11/2012 Borussia Mönchengladbach - VfL Wolfsburg 2-0 Bundesliga
27/04/2013 VfL Wolfsburg - Borussia Mönchengladbach 3-1 Bundesliga

Bekijk hier al onze video's