Bij Big Mac staan er elke week doelpunten op het menu

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de 36ste speelronde van de Serie A. Een profiel van de veelscorende veteraan Massimo Maccarone, die stiekem droomt van het EK.

Bij Big Mac staan er elke week doelpunten op het menu

'Massimo! Ik zal de rest van mijn leven van hem houden. Wat hij voor de club heeft gedaan, is ongelooflijk.'

Jerrel Hasselbaink kan Maccarone op 27 april 2006 wel zoenen, net als iedereen die Middlesbrough een warm hart toedraagt. Voor het eerst sinds Boro hem in 2002 de duurste speler in de clubhistorie maakte, is Maccarone geen mikpunt van hoon en spot. De Italiaan die dan al tijden hoog prijkt op lijstjes met grootste Premier League-miskopen aller tijden, helpt Boro namelijk eigenhandig naar de UEFA Cup-finale. Want na zijn late cruciale goal in de kwartfinale tegen FC Basel, is hij ook in de halve eindstrijd tegen Steaua Boekarest goud waard door als invaller het doorslaggevende doelpunt te maken. Hij had uit kunnen groeien tot clublegende als hij ook in de finale zijn stempel had gedrukt, maar Sevilla blijkt in Eindhoven veel te sterk. Als Maccarone invalt staat het 1-0, uiteindelijk winnen de Spanjaarden met 4-0.

Massimo Maccarone na zijn winnende goal tegen Steaua Boekarest.
Massimo Maccarone na zijn winnende goal tegen Steaua Boekarest.

Zijn goals in de UEFA Cup leveren Big Mac weinig op. Middlesbrough ziet het namelijk ook daarna niet in hem zitten en laat de spits in januari 2007 zelfs gratis gaan. Maccarone trapt daarna stevig na richting van de club en vooral ex-manager Steve McClaren, die na de UEFA Cup-finale bondscoach geworden is. 'Engeland is het enige land dat zo'n beperkte en hypocriete manager als bondscoach kan aanstellen', aldus Maccarone.

Toen Maccarone in 2002 bij Boro arriveerde had hij als 22-jarige net zijn debuut gemaakt in de nationale ploeg. Zijn vertrek door de achterdeur na vijf wisselvallige Engelse jaren geeft zijn carrière echter een knauw. De gewilde spits van weleer komt uit bij Siena. Onderin de middenmoot van de Serie A presteert hij knap, door in drieënhalf seizoen veertig keer te scoren. Maar als Siena in 2010 degradeert zit geen enkele grote club op hem te wachten. Maccarone trekt naar Palermo, dat hem een vruchteloos half jaar later alweer naar Sampdoria laat gaan. Als hij ook daar amper speelt, dreigt zijn carrière in 2012 als nachtkaars uit te gaan.

Hij krijgt dan alleen nog een kans bij Empoli, de club waar hij tien jaar eerder met een vracht aan doelpunten een transfer naar Middlesbrough had verdiend. Zijn terugkeer blijkt een gouden greep. Want met zeven doelpunten in zijn eerste half jaar, helpt hij de Azzurri degradatie uit de Serie B te voorkomen. Als een paar maanden later Maurizio Sarri als trainer aangesteld wordt, komt Maccarone helemaal los. Op 33-jarige leeftijd is hij met achttien goals productiever dan ooit. Een seizoen later is Maccarone met vijftien doelpunten zelfs een onmisbare schakel in de promotie naar de Serie A.

Bij Empoli is Maccarone zelfs voor zijn eigen ploeggenoten niet te houden.
Bij Empoli is Maccarone zelfs voor zijn eigen ploeggenoten niet te houden.

Op hoogste niveau blijkt Maccarones honger naar doelpunten niet gestild. Hij helpt Empoli als clubtopscorer in de jaargang 2014/15 naar handhaving. Daarna ziet hij succescoach Sarri en zijn twee beste ploegmaten, Elseid Hysaj en Mirko Valdifiori, naar Napoli vertrekken. Iedereen verwacht de ineenstorting van Empoli én Maccarone. Maar de veteraan blijft maar scoren. Hij heeft nog maar een goal nodig om zijn hoogste doelpuntenaantal ooit op het hoogste niveau te evenaren. Door zijn twaalf treffers is Empoli bovendien verzekerd van nog een jaar in de Serie A.

Daardoor is Maccarone op 36-jarige leeftijd in een positie beland waar hij na zijn roemloze aftocht uit Engeland niet meer van had durven dromen. Want nu de Italiaanse ploeg met een spitsenprobleem kampt op weg naar het EK, komt in de praatprogramma's steeds vaker de naam Maccarone voorbij. Big Mac is een outsider, maar de rol van pinchhitter op lijkt hem op het lijf geschreven. Want als het om invallen en scoren gaat, kent Big Mac zijn gelijke niet. Daar weten ze in Middlesbrough alles van.

Programma
Udinese 30-04
18:00
Torino
Chievo 30-04
20:45
Fiorentina
Juventus 01-05
12:30
Carpi
Empoli 01-05
15:00
Bologna
AC Milan 01-05
15:00
Frosinone
Sassuolo 01-05
15:00
Hellas Verona
Palermo 01-05
15:00
Sampdoria
Lazio 01-05
20:45
Internazionale
Genoa 02-05
19:00
AS Roma
Napoli 02-05
21:00
Atalanta Bergamo
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.