'Big baby' Akinfenwa beleeft dankzij Gerrard droomdag

Reacties

Met AFC Wimbledon verloor Adebayo Akinfenwa maandagavond in de FA Cup van Liverpool, maar de spits sprak na afloop van een droom die uitkwam. Hij toonde zich bovendien niet te beroerd om zijn grote idool eens flink aan te pakken.

'Big baby' Akinfenwa beleeft dankzij Gerrard droomdag

Adebayo Akinfenwa is een markante verschijning in het Engelse voetbal en dat is letterlijk een flink understatement. Met voormalig werkgevers als Leyton Orient, Doncaster Rovers, Torquay United, Northampton Town en Gillingham is zijn loopbaan misschien niet de meest glansrijke, maar toch kent vrijwel iedere Engelse voetballiefhebber de spits. Of beter gezegd: ze hérkennen hem.

Zijn gewicht van ruim honderd kilo leverde hem de bijnaam The Beast op, wat overigens ten onrechte insinueert dat de 1 meter 80 grote aanvaller puur op kracht voetbalt. Geboren in Islington, onder de rook van het door voetbalclubs overspoelde Londen, werd Akinfenwa op vijfjarige leeftijd supporter van een club ruim 337 kilometer verderop: Liverpool. Hij kon zijn geluk begin december dan ook niet op toen het lot zijn werkgever Wimbledon in de FA Cup koppelde aan zijn grote liefde.

Gerrard
Het scenario kon maandagavond vervolgens (bijna) niet mooier. Akinfenwa tekende na ruim een half uur voor de 1-1, al moest de club uit de League Two alsnog buigen: 1-2. Het deerde Akinfenwa na afloop nauwelijks, zo leek het. Scoren tegen de club die hij al heel zijn leven steunt was prachtig en de twee Liverpool-treffers werden gemaakt door zijn absolute held Steven Gerrard. Zo kon hij redelijk tevreden naar bed, meldde Akinfenwa trots in een interview met het officiële clubkanaal van 'zijn' Liverpool.

Shirt
Wat de avond voor hem nóg specialer maakte: hij had het wedstrijdshirt van Gerrard weten te bemachtigen. En dat was stiekem misschien wel het belangrijkste doel van de FA Cup-ontmoeting. De imposante aanvaller – die naar verluidt 180 kilogram kan bankdrukken – had zijn ploeggenoten vooraf al openlijk gewaarschuwd. 'Jullie blijven van dat shirt af, dat shirt is na de wedstrijd van mij.' Geen Wimbledon-speler die er maandag aan durfde te denken om op Stevie G af te lopen.

In het vraaggesprek na afloop bleek dat zijn teamgenoten eigenlijk niet zo veel hebben om bang voor te zijn. Akinfenwa straalde en praatte als een klein kind. Weliswaar een kind van meer dan honderd kilo, maar toch. Op de vraag hoe hij zich voelde na zijn treffer, zei hij: 'Ik kan mijn gevoel niet onder woorden brengen, wat voor grote jongen ik ook ben. En ik ben inmiddels uitgegroeid tot een big ass baby... Dit was een droom. Scoren tegen Liverpool, het moet in de sterren hebben gestaan.'

Adebayo Akinfenwa (links naast Liverpool-keeper Simon Mignolet) tikt de 1-1 binnen namens Wimbledon.
Adebayo Akinfenwa (links naast Liverpool-keeper Simon Mignolet) tikt de 1-1 binnen namens Wimbledon.

In een tijd waarin kleinere clubs zo stoer mogelijk proberen te doen – de manager van Yeovil Town verbood zijn spelers eerder deze week bijvoorbeeld op de foto te gaan met Manchester United-captain Wayne Rooney – toonde Akinfenwa zich ontwapenend eerlijk. 'Ik heb net selfies met manager Brendan Rodgers en Mario Balotelli gemaakt. Ik ga er niet omheen draaien: dit zijn spelers waar wij op zaterdag allemaal naar kijken bij Match of the Day, die we bewonderen. We willen allemaal zoals zij zijn. Zeker ik, als Liverpool-fan. Maar iederéén van ons wilde een shirtje, dit is voor ons onwerkelijk.'

Verjaardag
In zijn geval was dat dus het tricot van clubicoon Gerrard, die eerder bekendmaakte in de Verenigde Staten verder te gaan. Ondanks een pleidooi van Akinfenwa, die zijn idool opriep om toch nog door te gaan. Dat gaat echter niet gebeuren. 'Ik hoorde vandaag dat de FA Cup-finale op de verjaardag van Gerrard valt', sprak Akinfenwa maandag, waarna hij zich met een serieuze blik tot de camera richtte. 'Dus, Brendan Rodgers en Liverpool-spelers: jullie kunnen maar beter zorgen dat jullie die beker winnen ook.'

Het feit dat je bij zijn favoriete club werkt, wil namelijk niet zeggen dat je Akinfenwa niet boos kan maken. Gerrard verdient een waardig afscheid, dat wil de bonkige spits maar zeggen. Al schroomde hij tot slot niet om zijn fysiek ook richting zijn held nog even in de strijd te gooien. Want: 'De big man is de kleedkamer nog niet uit.' En juist Gerrard ontbrak nog in de selfie-verzameling van Akinfenwa. 'Als hij probeert te vluchten, neem ik hem in de houdgreep. Want die foto komt er sowieso.' Om af te sluiten met een brede grijns. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.