Bibberen en bidden in de kelder: hallo, degradatiestress

Reacties

De 36ste speelronde in de Premier League begint zaterdag om 13.45 uur. VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt vooruit op de belangrijkste wedstrijden.

Bibberen en bidden in de kelder: hallo, degradatiestress

De race om de titel is voorbij, de strijd om het vierde Champions League-ticket kan afhankelijk van de uitslagen bij Chelsea - Liverpool en Crystal Palace - Manchester United misschien nog spannend worden, maar de echte emotie is onderin de ranglijst te vinden.

Queens Park Rangers en Burnley kunnen degradatie bijna niet meer ontlopen. Beide ploegen moeten hun drie resterende duels winnen en zijn dan nog afhankelijk van de uitkomsten op de andere velden.

Rest plek achttien, net onder de streep. Daar bevindt zich momenteel het Sunderland van trainer Dick Advocaat en assistent Zeljko Petrovic. De druk op de komende twee duels is waanzinnig hoog. Uit bij Everton en thuis tegen Crystal Palace moeten punten gepakt worden om kans te maken op een nieuw Premier League-jaar. Want daarna volgen uitduels met Arsenal en Chelsea en wordt het bibberen en bidden en waarschijnlijk vooral kijken naar wat er in de andere stadions gebeurt.

Die wisselende perspectieven en emoties, de dreigende afdaling naar het Championship, het is al jaren een van de charmes van de Premier League. Voor een stuk of twaalf clubs is de doelstelling aan het begin van het jaar simpel: zo snel mogelijk de grens van de veertig punten passeren. Dan ben je veilig, dan kan het kasboekje weer open in de zomer.

Elk jaar weer weten er ploegen op haast onverklaarbare wijze aan degradatie te ontkomen. Dit jaar doet Leicester City een goede poging. De ontslagbrief voor manager Nigel Pearson lag  al klaar, maar toen begon de club ineens aan een merkwaardige zegereeks. Leicester won vijf van zijn laatste zes competitieduels en heeft een programma voor de boeg dat tot vertrouwen stemt: eerst Southampton, dan Sunderland en op de laatste speeldag het dan al waarschijnlijk gedegradeerde QPR.

Aston Villa wacht met de finale om de FA Cup een prachtig seizoensslot, maar daarover durft niemand binnen de club nu te fantaseren. Eerst moeten drie andere hordes worden genomen op weg naar het heilige gras van Wembley.

Minder positief is de stemming op St. James’ Park. Niemand die het eigenlijk doorhad, maar Newcastle United is door acht opeenvolgende nederlagen in een situatie beland die voorbij alarmerend is. Interim-manager John Carver heeft geen idee waarmee hij bezig is. Heel veel houvast is er niet afgaande op het spel van de voorbije weken.

Al zegt dat weinig in de kermis die de Premier League is als de degradatiestress komt opzetten. Het wordt meer dan waarschijnlijk nagelbijten tot de laatste tien minuten van dit seizoen.

Programma
Everton 09-05
13:45
Sunderland
Aston Villa 09-05
16:00
West Ham United
Hull City 09-05
16:00
Burnley
Leicester City 09-05
16:00
Southampton
Newcastle United 09-05
16:00
West Bromwich Albion
Stoke City 09-05
16:00
Tottenham Hotspur
Crystal Palace 09-05
18:30
Manchester United
Manchester City 10-05
14:30
Queens Park Rangers
Chelsea 10-05
17:00
Liverpool
Arsenal 11-05
21:00
Swansea City
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.