'Beste optreden van Bony sinds hij voor Swansea speelt'

Hoewel de twee doelpunten van Wilfried Bony tegen Manchester City niet genoeg waren voor een of meerdere punten, was Swansea City-manager Michael Laudrup na afloop van de 3-2 nederlaag lovend over de Ivoriaanse spits, die afgelopen zomer voor veertien miljoen euro overkwam van Vitesse.

'Dit was het beste optreden van Bony sinds hij voor Swansea speelt', stelde Laudrup over zijn 25-jarige aanvaller, die zijn Premier League-productie tegen City opschroefde naar zes treffers. 'Dit is hoe we hem willen zien spelen; vrijlopend, de tegenstander opzoekend. Van de eerste tot de laatste minuut was hij in beweging, gebruikte hij zijn lichaam en ging hij een-tweetjes aan.'

Het zijn exact die kwaliteiten waarom Laudrup afgelopen zomer besloot Bony naar Wales te halen, nadat hij topscorer van de Eredivisie was geworden met 31 goals. 'Je kan van een speler niet zonder meer vragen te scoren en goed te spelen, maar wel dat hij zijn kwaliteiten optimaal benut. Maar misschien had hij tijd nodig om zich aan te passen, want – met alle respect – er zit een wereld van verschil tussen de Nederlandse en de Engelse competitie.'

Vincent Kompany en Pablo Zabaleta kunnen niet voorkomen dat Wilfried Bony vlak voor rust de gelijkmaker langs doelman Joe Hart kopt.

Bony's optreden tegen City belooft volgens Laudrup meer voor de rest van het seizoen. 'Want als hij het tegen Vincent Kompany en Matija Nastasic kan, kan hij het tegen iedereen. Ik hoop dat dit is hoe hij zal blijven spelen. En dan heb ik het niet over het maken van doelpunten, maar over al die andere dingen.'

Kapstok
Want, zo vond Laudrup, met Bony als kapstok maakte Swansea het de bezoekers uit Manchester in de eerste helft erg lastig. 'We speelden voor rust uitstekend. Dat we de betere ploeg waren en gelijk maakten, gaf ons zelfvertrouwen. Op basis daarvan verdienden we op zijn minst een punt, maar als je drie goals incasseert wordt het tegen een ploeg als City erg moeilijk.'

Bony was vanzelfsprekend tevreden dat hij twee keer scoorde. 'Natuurlijk geeft het enige voldoening, als je scoort is het altijd goed. Ik speel nu met meer zelfvertrouwen, maar met aanpassingsproblemen heeft het niets te maken. Ik ben niet nieuw hier, ik heb inmiddels al vijftien wedstrijden gespeeld. Hopelijk kan ik zo door blijven gaan.'

City-manager Manuel Pellegrini vond het terecht dat zijn ploeg voor de achtste keer in de laatste negen competitieduels als overwinnaar uit de strijd kwam. 'Dit is een erg goed resultaat. Swansea is thuis altijd sterk. Daarom is het belangrijk dat we hier hebben gewonnen. En ik vond zelfs dat het verschil groter was dan de uitslag (3-2, red.) deed vermoeden.'