Besiktas voegt nieuw hoofdstuk toe aan Turks schandaal

Besiktas heeft de vorig seizoen veroverde nationale beker teruggegeven aan de voetbalbond. De roemruchte Turkse club wil de trofee pas weer terug als trainer Tayfur Havutcu en vicevoorzitter Serdar Adali van alle blaam worden gezuiverd. Het duo wordt genoemd in het enorme corruptieschandaal dat voetbalminnend Turkije al weken in de ban houdt.

Besiktas voegt nieuw hoofdstuk toe aan Turks schandaal

Bij de grote schoonmaakoperatie pakte de Turkse justitie grote groepen bestuursleden van diverse clubs, voetballers en scheidsrechters op. In totaal werden al ruim dertig mensen in staat van beschuldiging gesteld. Het betalen van aanmoedigingspremies en steekpenningen is het meest gehoorde vergrijp. Door de invoering van een nieuwe voetbalwet staan er in Turkije zware straffen op een dergelijke manier van handelen.

Spil in het enorme schandaal is de Turkse kampioen Fenerbahçe (foto). In het afgelopen seizoen kroonde Fener zich op basis van doelsaldo tot kampioen. Trabzonspor had daardoor het nakijken. De Turkse kampioen zou zich schuldig hebben gemaakt aan zowel het omkopen van tegenstanders als het betalen van aanmoedigingspremies aan opponenten van de rivaal in de titelstrijd.

Waar het in eerste instantie om vier verdachte wedstrijden ging, is inmiddels duidelijk dat liefst negentien duels onder de loep gelegd zullen worden tijdens het onderzoek dat nog maanden in beslag gaat nemen. Tot die negentien duels behoort ook de bekerfinale die Besiktas na strafschoppen won van Büyükiseher.

Behalve celstraffen voor de verdachten kan het schandaal tevens verregaande gevolgen hebben voor Fenerbahçe en andere clubs. De club kan bij voldoende bewijs de titel van afgelopen seizoen kwijtraken en een divisie teruggezet worden. Bij de verplichte aftocht hoort ook een puntenstraf van tien punten.

De Turkse bond heeft besloten de Europese inschrijving van de Turkse ploegen voorlopig onveranderd te laten. Pas wanneer er keiharde bewijzen op tafel komen, kunnen de Europese tickets worden ingetrokken. De Europese voetbalbond (UEFA) is eenzelfde mening toegedaan. Pas bij bewijs voor ontoelaatbaar handelen zal de UEFA sancties treffen. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's