Besiktas, de kleinste van drie reuzen in Istanbul

Reacties

Met Besiktas ontmoet Feyenoord in de voorronde van de Champions League een typische Turkse volksclub. De dertienvoudige kampioen is nationaal gezien een grootmacht, maar staat in stedelijk verband altijd al in de schaduw van Fenerbahçe en Galatasaray.

Besiktas, de kleinste van drie reuzen in Istanbul

Dat Besiktas deel mag nemen aan de voorronde van het miljoenenbal is opmerkelijk. Als nummer drie van de Turkse competitie waren de Zwarte Adelaars eigenlijk veroordeeld tot deelname aan de Europa League. Door de Europese uitsluiting van kampioen Fenerbahçe schoof het directe plaatsbewijs voor het toernooi door naar Galatasaray, waardoor Besiktas het kwalificatieticket van die club overnam. Fenerbahçe probeert zijn Europese verbanning (wegens matchfixing) nog aan te vechten, maar de kans op succes is in feite nul.

Bekenden
De koppeling aan Besiktas brengt het weerzien met diverse oude bekenden met zich mee, waarvan Oguzhan Özyakup (21, foto) de meest prominente is. De in Zaandam geboren ex-speler van Arsenal groeide sinds zijn komst naar Besiktas in 2012 uit tot sterspeler op het middenveld en international van Turkije. Andere bekende gezichten uit de Eredivisie zijn Julien Escudé (34, ex-Ajax), Atiba Hutchinson (31, ex-PSV).

Door de verbouwing van het Inonu-stadion zit Besiktas al enige tijd zonder vast stadion.
Door de verbouwing van het Inonu-stadion zit Besiktas al enige tijd zonder vast stadion.

Besiktas is net als Galatasaray afkomstig uit het Europese gedeelte van Istanbul. Waar in de Turkse miljoenenstad Feyenoord en Besiktas elkaar treffen is nog niet duidelijk. Vanwege de renovatie van het Inonu-stadion speelde Besiktas zijn wedstrijden afgelopen seizoen in diverse stadions, waaronder het kleine onderkomen van Kasimpasa (capaciteit 9.500). Het ligt in de lijn der verwachting dat Besiktas voor de ontmoeting met Feyenoord zal uitwijken naar het Olympisch Stadion. Een wedstrijd in het stadion van Fener of Galatasaray behoort tot de mogelijkheden, maar de kans daarop is gezien de onderlinge rivaliteit bijzonder klein.

Zwart-witte McDonalds
De fans van Besiktas willen niets weten van de twee grotere stadgenoten. De haat tegen het geel-blauw (Fenerbahçe) en rood-geel (Galatasaray) zit diep. Heel diep. Toen jaren geleden fastfoodketen McDonalds zich in het stadion van Besiktas vestigde werden de traditioneel roodgele kleuren van het restaurant speciaal voor Besiktas vervangen in de clubkleuren zwart-wit.

Besiktas is financieel een stuk slagvaardiger dan Feyenoord. Dat blijkt alleen al uit het feit dat de club deze week zes miljoen euro neertelde voor Chelsea-spits Demba Ba, die in Istanbul een megasalaris gaat verdienen. De club heeft in Slaven Bilic (ex-bondscoach van Kroatië) een bevlogen en charismatische trainer.

Van de clubs die Feyenoord kon treffen (Zenit Sint-Petersburg, FC Kopenhagen, Standard Luik en Lille) is Besiktas niet de zwakste, maar ook zeker niet de sterkste. Voor Feyenoord moet er zeker wat mogelijk zijn tegen de Turken, al is veel afhankelijk van in hoeverre de uittocht zich doorzet in Rotterdam-Zuid. Bruno Martins Indi, Graziano Pellè en Daryl Janmaat gingen al. Jordy Clasie en Stefan de Vrij zouden kunnen volgen. Het aanblijven van die twee, en de komst van versterkingen, kan van doorslaggevende factor zijn.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.