Beschamende vertoning in Praag: Gerrard extreem teleurgesteld in kinderen

Reacties

De wedstrijd tussen Sparta Praag en Rangers FC heeft veel stof doen opwaaien. Glen Kamara van de club uit Schotland werd tijdens het uitduel met Sparta Praag bij ieder balcontact uitgejouwd door een grote groep van de tienduizend aanwezige kinderen.

Beschamende vertoning in Praag: Gerrard extreem teleurgesteld in kinderen
© Pro Shots
Sparta Praag
Sparta Praag
1 - 0
Glasgow Rangers
Glasgow Rangers

Het stadion in de hoofdstad van Tsjechië had eigenlijk leeg moeten blijven na een eerdere UEFA-straf voor Sparta Praag wegens racisme. De Europese bond ging echter akkoord met een mooi initiatief: 10 duizend kinderen mochten onder begeleiding van volwassenen het stadion in om de Europese wedstrijd te bekijken.

Kamara werd echter het mikpunt van spot, in het verleden was de middenvelder ook al slachtoffer van racisme. Vorig seizoen speelde Rangers FC tegen een andere grote club uit Tjsechië, Slavia Praag. Daarin bejegende Ondrej Kúdela zijn tegenstander racistisch, wat hem op een flinke schorsing kwam te staan.

In die periode werd Kamara bijgestaan door advocaat Aamer Anwar, die zich ook donderdagavond meldde na de gebeurtenissen in Praag. 'Ik hoopte dat het sluiten van het stadion voor Sparta Praag-fans en de uitnodiging voor 10 duizend kinderen zou betekenen dat Glen Kamara en de andere spelers geen racisme hoefden te ervaren. Dat geluk hadden ze niet, omdat de kinderen het misbruik voortzetten. Beschamend', schreef hij op Twitter.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bij Sparta Praag leek men zich kort na de wedstrijd van geen kwaad bewust. De trainer en spelers waren namelijk lovend over het publiek. Coach Pavel Vrba zei op de persconferentie: 'Ik wil de UEFA in het bijzonder bedanken dat de kinderen hier konden zijn. Ik denk dat ze voor een geweldige atmosfeer hebben gezorgd.' Ook op de officiële website wordt gerept over een 'fantastische sfeer'.

Doelpuntenmaker Dávid Hancko was ook erg blij met de aanwezigheid van de jonge fans, zo stelde hij bij Sport. 'De atmosfeer was geweldig tijdens de warming-up. We hadden het er al over met de jongens in de kleedkamer, het raakte me echt. Toen ik het veld opkwam, kreeg ik kippenvel. Ik weet niet waarom, er kwam veel positieve energie van de tribunes af. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.'

De woede bij Rangers FC was er wel degelijk. Manager Steven Gerrard schoof zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken op het afsluitende persmoment. 'Ik ben extreem teleurgesteld, maar ik kan niet zeggen dat het me verrast. Niet alleen ik, maar de hele wereld wil strengere straffen op het gebied van racisme in het voetbal. Dit moet uitgeroeid worden. Maar we zullen er nog veel over praten voordat de hogere machten in het voetbal de zaak gaan begrijpen.'

Het verhaal zal waarschijnlijk nog een staartje krijgen. Beide clubs zijn niet met een statement gekomen en hebben ook niets van de gebeurtenissen vermeld op de officiële websites.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.