Berg bewijst tegen AZ zijn waarde voor PSV

PSV hield de honderd procent-score overeind dankzij de scoringsdrift van Marcus Berg. De Zweedse spits onderstreepte daarmee ook het pijnpunt van AZ (3-1).

PSV-trainer Fred Rutten haalde Berg in 76ste minuut naar de kant. De aanvaller had last van een pijnlijke elleboog na een onhandige actie van Niklas Moisander. Desondanks kon hij met genoegen terugkijken op zijn wedstrijd.

De Zweedse aanvaller had zijn werk gedaan. Na ruim een half uur had hij na een fraaie actie zijn eerste doelpunt namens PSV op zijn slof. De bal ging langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Toch liet de goal van Berg niet lang op zich wachten. De pass van Ola Toivonen was op maat en de afwerking was er een van een koele afmaker.

In de 53ste minuut lag nummer twee van Zweedse makelij achter AZ-doelman Joey Didulica. Jeremain Lens ontdeed zich van zijn oude ploeggenoot Héctor Moreno en bood Berg de 2-1 op een presenteerblaadje. De productie van Berg benadrukte ook het probleem van AZ. Het Alkmaarse combinatiespel is goed, maar het ontbeert de ploeg van trainer Gertjan Verbeek aan stootkracht.

Erik Falkenburg vervult noodgedwongen de rol van centrumaanvaller, maar de gelegenheidsspits is van origine een middenvelder en niet de gewenste afmaker. Dat hij de 1-1 maakte was namelijk ook te danken aan keeper Andreas Isaksson, die in de fout ging bij de kopbal.

Falkenburg moest in de 79ste minuut plaatsmaken voor Jonathas. De Braziliaanse invaller, en bij beloftes van AZ ook een goalgetter, kon evenmin een slotoffensief ontlokken. Een andere verse kracht, Ibrahim Afellay, maakte in blessuretijd een einde aan alle onzekerheid.