Benschop hekkensluiter, Porto houdt druk op Benfica

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

Charlison Benschop is in de Ligue 1 met Stade Brest afgezakt naar de laatste plaats • Terwijl de uitwedstrijd tegen Montpellier met 2-1 verloren ging, won concurrent Troyes het degradatieduel met Évian TG met 1-0 • Jean-Christophe Bahebeck was de gevierde man bij Troyes • Benschop speelde 69 minuten voor Brest, dat ten onder ging door een benutte strafschop van Souleymane Camara een kwartier voor het einde •

• Olympique Marseille heeft de kleine hoop op de Franse titel overeind gehouden • Door de nipte zege op SC Bastia is de achterstand op koploper Paris Saint-Germain teruggebracht tot zes punten, al kan PSG zondagavond met een succes tegen Valenciennes de voorsprong weer vergroten met nog drie duels voor de boeg • Marseille ontsnapte zaterdag op eigen veld aan puntenverlies dankzij André-Pierre Gignac • De voormalig spits van PSG tekende tegen Bastia voor beide treffers, waarvan de laatste negen minuten voor tijd • • FC Porto houdt de druk op koploper Benfica, dat de voorsprong zag slinken tot een punt • Na 22 minuten kon de ploeg van trainer Vítor Pereira de zege op Nacional Madeira al niet meer ontgaan • De treffers van James Rodriguez, Eliaquim Mangala en Lucho González bleken inderdaad voldoende voor de drie punten: 1-3 • Guus Hiddink heeft zijn tweede competitiezege van 2013 te pakken met FC Anzhi • Rubin Kazan, de belangrijkste concurrent in de strijd om Europees voetbal, werd met 2-1 verslagen • De doelpunten vielen allemaal in de laatste acht minuten • Roman Eremenko opende de productieve slotfase namens Rubin Kazan in de 82ste minuut • Dat Rubin met lege handen huiswaarts keerde, kwam door Lacina Traoré en Samuel Eto'o • Met drie duels te gaan is de derde plaats en daarmee kwalificatie voor de Europa League voor Anzhi nagenoeg zeker dankzij een voorsprong van zes punten •

• CSKA Moskou heeft zijn koppositie in de Premjer Liga bevestigd • Het thuisduel met Terek Grozny eindigde in een 1-0 overwinning • Voormalig AZ-middenvelder Pontus Wernbloom tekende na een half uur voor de enige treffer • CSKA Moskou heeft door de overwinning een voorsprong van drie punten op nummer twee Zenit Sint-Petersburg, dat met 4-0 te sterk was voor Alania Vladikavaz •

• Voor Alania Vladikavkaz, dat aantrad zonder de geblesseerde Royston Drenthe, bleek de rode kaart voor Ognjen Vranjes na dertien minuten het begin van het einde • Zonder de Bosnische verdediger was het geen partij voor Zenit • Hulk onderstreepte dat met drie treffers, voordat invaller Aleksandr Bukharov de eindstand op 4-0 bepaalde • Door het resultaat in Sint-Petersburg kan Alania directe degradatie nauwelijks meer ontlopen • Acht punten moeten worden goedgemaakt om promotie-degradatiewedstrijden te kunnen spelen • Diego Bieseswar heeft een goede beurt gemaakt bij Kayserispor • Koud drie minuten in het veld brak de voormalig Feyenoord-aanvaller de ban tegen Trabzonspor, dat uiteindelijk met 2-1 verloor • Door het resultaat klimt Kayserispor naar de zesde plaats • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.