Benoeming van Hiddink als opvolger Van Gaal is dichtbij

Zijn zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen kent geen twijfels meer en ook Guus Hiddink maakt amper nog een voorbehoud. Als de raad van commissarissen van de KNVB zijn benoeming goedkeurt, wordt de 67-jarige in Amsterdam woonachtige trainer de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal.

Benoeming van Hiddink als opvolger Van Gaal is dichtbij

'Ik zie niet in, wat er nu nog mis kan gaan', zegt van Nieuwenhuizen naar aanleiding van het gesprek dat Hiddink vrijdagochtend had met algemeen directeur Bert van Oostveen van de KNVB. De twee kwamen tijdens dat gesprek een principeakkoord overeen voor de duur van vier jaar. Hiddink neemt per 1 augustus de rol van bondscoach over van Louis van Gaal en zal het Nederlands elftal begeleiden tot en met het EK van Frankrijk in 2016. Daarna bestaat de mogelijkheid dat de KNVB in overleg met Hiddink een nieuwe bondscoach naar voren schuift, die de ploeg gaat leiden op weg naar het WK van 2018 in Rusland. Hiddink zou in dat geval wel nauw betrokken blijven bij de uitvoering van het technisch beleid voor en tijdens dat toernooi.

Volgens Van Nieuwenhuizen, die niet bij het gesprek aanwezig was, is het 'aannemelijk' dat er ook over de samenstelling van de technische staf bij het Nederlands elftal overeenstemming is bereikt tussen de KNVB en Hiddink. Deze klus als boegbeeld van het Nederlands elftal vormt voor Hiddink de afsluiting van een loopbaan als hoofdtrainer, die aan het eind van het contract iets meer dan dertig jaar geduurd heeft. Hiddink stond in maart 1987 bij PSV voor het eerst als zelfstandig coach voor een spelersgroep. Als bondscoach deed hij ervaring op met Nederland, Zuid-Korea, Australië, Rusland en Turkije. Hij was actief op drie WK's en twee EK's.

De formele benoeming kan nog even op zich laten wachten, doordat Hiddink de komende weken in het buitenland verblijft. De raad van commissarissen van de KNVB komt maandag aanstaande bijeen. Daarbij staat onder andere de benoeming van Johan de Kock (commissaris technische zaken) op de agenda. De Kock neemt die rol over van Gerard Bouwer en moet formeel instemmen met de benoeming van een bondscoach.

Hiddink was de enige kandidaat, waarmee de KNVB in gesprek is gegaan. De eerdere beschikbaarheid van Ronald Koeman leidde niet tot een concreet contact. De bond zou terughoudend zijn geworden, omdat de relatie tussen Koeman en enkele internationals van Feyenoord op sommige momenten gespannen was. Daarnaast werd duidelijk dat Hiddink bij de internationals het hoogst staat aangeschreven. Reserve-aanvoerder Arjen Robben liet vorige week weten dat de keuze voor Hiddink zijn voorkeur had. (Frans van den Nieuwenhof)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen