Benfica weer naast Porto, Kuijt mist penalty en verliest

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Olympique Marseille heeft in navolging van Olympique Lyon averij opgelopen in de strijd om de eerste plaats in de Ligue 1 • Laagvlieger AS Nancy was nota bene in Marseille met 0-1 te sterk • Zeventien minuten voor het einde van de officiële speeltijd stond Salif Sane aan de basis van de enige treffer van de wedstrijd • Zijn corner werd door André Ayew op onhandige wijze in het eigen doel gewerkt • Joey Barton was toen al teruggevallen in een oude gewoonte • Tussen de 56ste en de zestigste minuut kreeg Barton twee gele kaarten • Door de winst draagt Nancy de rode lantaarn over aan Troyes en heeft Marseille zes punten achterstand op lijstaanvoerder Paris Saint-Germain •

• Olympique Lyon heeft slechte zaken gedaan in de Ligue 1 • De Franse topclub verloor op bezoek bij Ajaccio met 3-1 • Er leek niets aan de hand toen Alexandre Lacazette Lyon de openingstreffer bezorgde • Toen Chahir Belghazouani en Adrian Mutu kort daarna de wedstrijd volledig kantelde, werd het een lastig verhaal • Drie minuten voor tijd kreeg Bafetimbi Gomis de uitgelezen mogelijkheid om Lyon alsnog een punt te bezorgen, maar hij miste vanaf elf meter • Mutu maakte in de blessuretijd vervolgens de beslissende 3-1 • De achterstand op koploper Paris Saint-Germain is drie punten • • Benfica heeft in eigen huis Vítoria Setúbal gemakkelijk verslagen • In Lissabon werd het 3-0 • Doelpunten kwamen van Enzo Pérez, Lima en Rodrigo • Ola John speelde de hele wedstrijd mee, maar leverde geen directe bijdrage aan de treffers • Benfica heeft nu evenals FC Porto 45 punten uit zeventien wedstrijden • Sporting Braga, dat op vijftien punten achterstand derde staat, speelde op bezoek bij het laaggeklasseerde Beira Mar met 3-3 gelijk • • Fenerbahçe heeft verzuimd te profiteren van het puntenverlies van koploper Galatasaray • Sivasspor was op bezoek bij Fenerbahçe met 1-2 te sterk • Dirk Kuijt zal in het bijzonder geen goed gevoel over hebben gehouden aan de ontmoeting, daar hij in de 38ste minuut een strafschop miste • Zijn ploeg stond toen al met 0-1 achter, doordat Michael Eneramo in de twaalfde minuut had gescoord • De deze week aangetrokken Pierre Webo maakte de fout van Kuijt nog enigszins goed door de gelijkmaker voor zijn rekening te nemen, maar het was niet genoeg • In de laatste minuut van de officiële speeltijd was Eneramo weer trefzeker en zijn goal bleek de winnende • Fenerbahçe staat nu gedeeld derde met Besiktas (32 punten), Galatasaray heeft er 37 • De teruggekeerde Emre Belözoglu speelde 79 minuten mee • • RC Genk heeft het subtopduel met Club Brugge in haar voordeel beslist • In eigen huis werd het 4-1 voor de ploeg van trainer Mario Been, waardoor Genk de tegenstander voorbijgestreefd is op de ranglijst • Khaleem Hyland opende na twaalf minuten de score, waarna hij een klein kwartier na rust de score verdubbelde • Er vielen nog drie goals in de laatste vijf minuten • Eerst deed Carlos Bacca nog iets terug voor Brugge, maar Elyaniv Barda en Anthony Limbombe, respectievelijk in de 88ste en 93ste minuut, deden alle hoop van Brugge vervliegen • Glynor Plet viel in de 68ste minuut in bij Genk, dat nu twee punten meer heeft dan Brugge en gedeeld vierde staat • • Celtic heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het Schotse bekertoernooi • De groenwitten waren met 3-0 te sterk op bezoek bij Raith Rovers, dat uitkomt in de First Division, het tweede niveau • Alle doelpunten vielen in de tweede helft • Kris Commons schoot in de 56ste minuut een strafschop binnen, waarna James Forrest en Charles Mulgrew in de 83ste en 86ste minuut hun bijdrage leverden • • Youssouf Hersi is op stoom namens Western Sydney Wanderers • De middenvelder annex aanvaller was in het gewonnen duel met Adelaide United twee keer trefzeker (2-4) • Hersi was verantwoordelijk voor de openingstreffer, terwijl hij vlak na rust de wedstrijd in het slot gooide met de 0-3 • Door de overwinning van Sydney Wanderers staat de club nu derde in de A-League • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.