Benfica uit beker, Porto met tien man verder

Benni McCarthy hielp FC Porto naar de halve finale van de Portugese beker ten koste van Marítimo Funchal. De Zuid-Afrikaan maakte in verlenging de winnende goal voor de tien overgebleven spelers van coach Co Adriaanse: 2-1.

Benni had in de eerste helft FC Porto nog op voorsprong gebracht op Madeira. In de 21ste minuut rondde hij een voorzet van Ricardo Quaresma af. Maar tien minuten later was het Kanu die vanaf de strafschopstip Marítimo (met Mitchell van der Gaag in de basis) langszij bracht, na een overtreding van Pepe.

Na rust incasseerde diezelfde Pepe al vrij vlot zijn tweede gele kaart waardoor Porto met tien man verder moest. Toch bleef de ploeg van Adriaanse de bovenliggende partij. Pas in de verlenging lukte het de azuis-e-brancos om opnieuw op voorsprong te komen. Na een verre uittrap van doelman Vítor Baía liet Benni keeper Marcos kansloos.

Benfica liet zich verrassend uitschakelen. Op eigen veld sneuvelde de ploeg van coach Ronald Koeman tegen nummer vijftien Vitória Guimarães door een doelpunt van Dário in de 23ste minuut. Zelfs nadat Cleber van Guimarães halverwege de tweede helft van het veld werd gestuurd met geelrood, lukte het Benfica niet om nog langszij te komen. Doelman Nilsson verhinderde dat met enkele spectaculaire reddingen.

Ook Vitória Setúbal en Sporting Lissabon schaarden zich bij de laatste vier. Bekerhouder Setúbal versloeg Boavista na verlenging met 2-1. Sporting was met 2-0 te sterk voor Académica Coimbra.