Benfica profiteert, PSG verliest punten bij Saint-Étienne

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Benfica heeft geprofiteerd van het puntenverlies van FC Porto • Op bezoek bij Vitória Guimarães won het met 0-4 • De strijd werd vergemakkelijkt door Alexandre Kanu, die na een uur zijn tweede gele kaart kreeg • Een minuut later was het 0-2 door Ezequiel Garay, terwijl Oscar Cardozo voor rust al een penalty had benut • Eduardo Salvio en Rodrigo maakten er in de slotfase nog 0-4 van • Ola John viel in de 79ste minuut in • Benfica heeft nu vier punten meer dan Porto: 61 om 57 •

• Marítimo Funchal heeft FC Porto zondag verrassend op een 1-1 gelijkspel gehouden • De eilandbewoners dankten het punt aan Hyun-Jun Suk • De Zuid-Koreaanse spits, gehuurd van FC Groningen, nam in de 38ste minuut de gelijkmaker voor zijn rekening • • Paris Saint-Germain heeft zichzelf een slechte dienst bewezen in de strijd om de Franse landstitel • De lijstaanvoerder speelde namelijk met 2-2 gelijk bij Saint-Étienne, nadat het met 0-2 voor had gestaan • Javier Pastore en Zlatan Ibrahimovic (strafschop à la Panenka) zorgden binnen twintig minuten voor die voorsprong • Gregory van der Wiel, die de hele wedstrijd speelde, zag hoe zijn teamgenoot Alex Saint-Étienne voor rust echter een handje hielp door de bal in eigen doel te schieten • François Clerc nam de gelijkmaker voor zijn rekening in de 72ste minuut • De voorsprong op nummer twee Olympique Lyon bedraagt nu vijf punten (58 om 53) • Saint Étienne komt door het punt los van Nice en staat vierde met 49 punten •

Luigi Bruins heeft met Olympique Nice een beroerde zondag beleefd • Met de Rotterdammer in de basis ging de ploeg van trainer Claude Puel met 1-0 onderuit bij hekkensluiter AS Nancy • De treffer van Djamel Bakar halverwege de eerste helt bleek beslissend • Bruins werd in de zeventigste minuut gewisseld • Wesley Sneijder zette bij aanwezigheid van Real Madrid-trainer José Mourinho Galatasaray zondag al snel op het spoor van een overtuigende 3-1 overwinning op Kayserispor • De Oranje-international, die opnieuw na ruim een uur werd gewisseld voor Nordin Amrabat, schoot in de derde minuut knap raak • De twee treffers van Burak Yilmaz brachten de zege al voor rust in veilige haven • In de laatste minuut redde invaller Diego Biseswar de eer voor Kayserispor •

• Fenerbahçe is in het spoor gebleven van Galatasaray • Met Dirk Kuijt in de basis werd met 2-1 gewonnen van Antalyaspor • De Senegalees Moussa Sow was met zijn treffer in de 42ste minuut de matchwinner voor Fener, dat op vier punten is gekomen van koploper Galatasaray • • FC Sion kan de Zwitserse titel uit het hoofd zetten nu de achterstand op koploper FC Basel is opgelopen tot dertien punten • De club van Michael Dingsdag (die de hele wedstrijd speelde) mocht zich ondanks een overwicht nog gelukkig prijzen dat het een punt overhield aan het duel met BSC Young Boys (0-0) • Alexander Farnerud miste een strafschop namens de gastheren • Sion blijft door het doelpuntloze gelijkspel de slechtste club in de Super League in 2013 met slechts vier punten en twee treffers in zes wedstrijden • • FC Anzhi heeft na de Europese uitschakeling door Newcastle United ook in de Russische competitie een tegenvaller moeten incasseren • De ploeg van trainer Guus Hiddink speelde gelijk tegen Krylia Sovetov Samara (1-1) • De laagvlieger moest na 37 minuten verder met tien man door een rode kaart • Ondanks het ondertal kwam Krylia na een uur op voorsprong • Invaller Lacina Traoré redde uiteindelijk nog een punt voor Anzhi, dat de achterstand op koploper CSKA Moskou zag oplopen tot zeven punten •

• Eerder op de zondag wist CSKA Moskou te winnen van FK Krasnodar (1-0) • De eindstand was na zeventien minuten al bereikt, toen middenvelder Alan Dzagoev doel trof • Pontus Wernbloom en Rasmus Elm (ex-AZ) begonnen net als voormalig VVV-Venlo-aanvaller Ahmed Musa in de basis • CSKA heeft 49 punten na 21 wedstrijden • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.