Benfica hoopt na ruim halve eeuw weer op Europese glorie

Met het bereiken van de Europa League-finale mag Benfica dromen van de derde Europese hoofdprijs in de clubgeschiedenis. Bovendien kan de eindstrijd van 15 mei in Amsterdam, de eerste finale in ruim twee decennia, de bekroning van een waar successeizoen worden.

Benfica hoopt na ruim halve eeuw weer op Europese glorie

Tussen 1960 en 1991 nam Benfica een prominente rol in het Europese en Portugese voetbal in. In krap dertig jaar won de roemruchte club twintig landstitels en bereikte het acht keer een Europese eindstrijd, met als hoogtepunt de gewonnen Europa Cup I-finales in 1961 en 1962 tegen respectievelijk Barcelona (3-2) en Real Madrid (5-3).

Die twee keer dat de Portugese grootmacht De Cup met de Grote Oren veroverde, bleken ook de enige twee Europese hoofdprijzen. De finale van 1962 was nota bene ook in Amsterdam, waar clubicoon Eusébio met twee goals zorgde dat het Real van Alfredo di Stefano (die drie keer het net vond) onderuit ging.

Donderdag werd Oscar Cardozo (foto) met twee treffers de gevierde man. Hij hield zo het Fenerbahçe van Dirk Kuijt (die een strafschop benutte), dat in het heenduel nog met 1-0 won, uit de finale.

RijkaardDe laatste keer dat de huidige club van Ola John voor Europees eremetaal ging, was in 1990. Toen bleek een doelpunt van Frank Rijkaard in Wenen voor AC Milan voldoende voor een 1-0 overwinning in de finale van de Europa Cup I. Twee jaar daarvoor moest Benfica in de finale van datzelfde toernooi na strafschoppen nog zijn meerder erkennen in PSV.

Midden jaren negentig raakte Benfica, met afstand de populairste club van Portugal, de aansluiting met FC Porto en Sporting Lissabon even kwijt, maar Benfica is nu helemaal terug. Met vier punten voorsprong op aartsrivaal FC Porto lonkt immers ook de 33ste landstitel voor de formatie van trainer Jorge Jesus.

Bovendien kan het seizoen van Benfica uitdraaien op een waar succesnummer. Op 26 mei is Vitória Guimarães de tegenstander in de finale van het Portugese bekertoernooi, waardoor een heuse triple nog tot de mogelijkheden behoort.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen