Belgische competitie krijgt kopie van slot Eredivisie

Racing Genk en Standard Luik gaan op de slotdag van de Belgische play-offs uitmaken welke ploeg er met de titel aan de haal gaat. Beide koplopers wonnen zaterdag een lastig uitduel. De onderlinge confrontatie op de laatste speeldag - dinsdag 17 mei - moet zodoende de beslissing brengen. Genk heeft aan een gelijkspel voldoende aangezien de ploeg het in de reguliere competitie deed. Club Brugge won van Lokeren.

Belgische competitie krijgt kopie van slot Eredivisie

AA Gent - RC Genk 2-3Voorafgaand aan het voor Genk belangrijke duel was er een indrukwekkend eerbetoon aan de eerder deze week overleden wielrenner Wouter Weylandt, een fervent supporter van de thuisploeg.

In het eerste bedrijf was Gent aanvankelijk heer en meester. De bezoekende koploper had het aan doelman Thiebaut Courtouis te danken, dat het niet al snel op achterstand kwam. Pas in de slotfase van de eerste helft beet ook Genk van zich af. Nadat Jelle Vossen de paal had geraakt, volgde het hoogtepunt van de avond. Kevin De Bruyne schoot vanuit een onmogelijke hoek de 0-1 voor Genk binnen.

Na rust stond opnieuw De Bruyne aan de basis van een treffer voor de bezoekers. De uitblinker verzorgde de assist bij de treffer van Daniel Tözsér: 0-2.

Net op het moment dat Genk in veilige haven leek, kwam Gent terug. Anthony Vandenborre maakte een domme overtreding die in een strafschop resulteerde. Stef Wils schoot raak. De titelkansen van Genk leken een serieuze knauw op te lopen, toen Shlomi Arbeitman even later gelijkmaakte.

In de slotfase bracht Genk-spits Marvin Ogunjimi echter verlossing. De treffer van de aanvaller bepaalde de eindstand op 2-3. Omdat ook Standard Luik won, moet Genk op de slotdag de enige overgebleven rivaal zien af te troeven.

Standard Luik – Anderlecht 2-1Ook voor Standard ging het zaterdag niet gemakkelijk. Tegen Anderlecht zorgde Mehdi Carcela-Gonzalez voor de openingstreffer. Bij zijn inzet ging doelman Davy Schollen niet vrijuit.

Halverwege het tweede bedrijf kwam Anderlecht tegen de verhouding in op gelijke hoogte. Met veel fortuin kwam de bal bij Roland Juhász terecht. Hij kopte raak: 1-1.

Waar bij Genk Ogunjimi zich kroonde tot matchwinner, was het bij Standard Mohammed Tchité. Ook hij maakte de winnende treffer, waardoor de Belgische Eerste Klasse een zinderende ontknoping tegemoet gaat en Anderlecht is uitgeschakeld voor titelprolongatie. De apotheose is gelijk aan die van de Nederlandse Eredivisie, waar Ajax en FC Twente zondag strijden om het landskampioenschap.

SC Lokeren - Club Brugge 0-1SC Lokeren en Club Brugge speelden zaterdag louter voor de eer. Lokeren bevindt zich op de laatste positie in de play-offs en Club Brugge kan hooguit de vierde plaats behalen.

Lokeren was in de eerste helft de bovenliggende partij, al kwam dat ook omdat Club nauwelijks iets probeerde. Een matige eerste helft werd wel afgesloten met een doelpunt. Oog in oog met Lokeren-goalie Boubacar Barry slaagde Ivan Perisic, dicht bij een transfer naar Borussia Dortmund, erin de score te openen.

In de tweede helft kwamen de gastheren niet meer tot scoren, waardoor de play-offs met de laatste plaats in mineur eindigden. De ploeg van Ryan Donk, die in de basis begon, grijpt eveneens naast succes. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's