Belgische clubs verrassen in Europa League

De Belgische clubs Club Brugge en Standard Luik hebben verrast in de Europa League. De ploeg van Adrie Koster speelde sterk tegen Valencia en won met 1-0. Het geplaagde Standard was dood en begraven bij rust, maar toonde veerkracht en klopte Red Bull Salzburg met 3-2.

Club Brugge-Valencia 1-0Nadat het de eerste storm van aanvallen van Valencia had overleefd, kwam Club Brugge weer toe aan het eigen vertrouwde combinatiespel. De ploeg van Adrie Koster kon prima mee met de Spaanse topclub en begon brutaal kansen te creëren. Bij Los Che begon Hedwiges Maduro op de bank, maar viel al na 25 minuten in vanwege een blessure bij Jérémy Mathieu.

Kort na rust moesten de bezoekers verder met tien man. David Silva zag zijn tweede geel toen hij Carl Hoefkens hard raakte. In de 56ste minuut nam Club Brugge de leiding. George Kouemaha liet een ongevaarlijk schot los, maar zag tot zijn vreugde dat Valencia-goalie Moya stevig blunderde. Ondanks de druk die de bezoekers daarna ontwikkelden op het doel van Stijn Stijnen bleven de Belgen overeind en wonnen verrassend.

Villarreal-VfL Wolfsburg 2-2VfL Wolfsburg heeft knap een gelijkspel meegenomen uit El Madrigal. Op slag van rust opende Villarreal de score via een mooie vrije trap van Marcos Senna. Na ruim een uur kwam Wolfsburg terug via een goal van Grafite. Zes minuten voor tijd nam de regerend Duits kampioen zelfs de leiding. De Braziliaanse spits tekende via een strafschop voor zijn tweede van de avond. Hij was onderuit gehaald door Iván Marcano die prompt rood kreeg.

Lang konden de Duitsers niet genieten van de voorsprong. Na uitstekend voorbereidend werk van Joseba Llorente kon Marco Rubén voor de gelijkmaker zorgen. Gezien de krachtsverhoudingen was de 2-2 eindstand een terechte.

Standard Luik-Red Bull Salzburg 3-2Het al een tijdje met een groot gebrek aan zelfvertrouwen kampende Standard begon hopeloos aan het thuisduel met Red Bull Salzburg. Coach van de Oostenrijkers, Huub Stevens, - die geen speeltijd gaf aan Barry Opdam en slechts twee minuten toebedeelde aan Robin Nelisse - zag zijn ploeg al na vier minuten op voorsprong komen. Marc Janko bewees zijn tor-instinct door alert te zijn op een voorzet van Andreas Ulmer.

Standard herpakte zich daarna aardig, maar moest toch onder een oorverdovend fluitconcert van Sclessin de kleedkamer opzoeken. Gepruts van Reginal Goreux en Eliaquim Mangala stelde Janko in staat zijn tweede te maken. Les Rouches kwamen echter getergd de kleedkamer uit en speelden een fantastische tweede helft. Nadat eerder een strafschop was weggewoven door scheidsrechter Cristian Balaj ging in de 66ste minuut de bal alsnog op de stip na een overtreding op Igor De Camargo. Axel Witsel stuurde keeper Eddie Gustafsson gedecideerd de verkeerde kant op.

Tien minuten later was het gelijk. De Camargo schoot weergaloos van dertig meter raak. Twee minuten later pikte het plots tot leven gekomen Standard nog de zege mee. Steven Defour gaf een perfecte voorzet op Witsel die met zijn tweede doelpunt voor een 3-2 overwinning zorgde.

Lille-Fenerbahçe 2-1Het ging snel in de openingsfase. Na drie minuten kwam Lille op voorsprong via Florent Balmont die niet hard inzette maar Fenerbahçe-keeper Volkan Demirel zag blunderen. Twee minuten later was het alweer gelijk. Een prachtige pegel van Vederson zorgde daarvoor. Zeven minuten na rust besliste Pierre-Alain Frau het duel in het voordeel van de Fransen.