Belgisch contingent in de Premier League groeit gestaag

Met de transfer van Roland Lamah naar Swansea City komt het aantal Belgen in de Premier League op veertien. De zuiderburen hebben daarmee hun aandeel bijna verdubbeld.

Belgisch contingent in de Premier League groeit gestaag

Waar veertien Nederlanders dit seizoen hun kunsten vertonen in de Premier League, daar heeft België inmiddels ook veertien spelers actief op het hoogste niveau in Engeland. Lamah, door Swansea City gehuurd van Osasuna, is voorlopig de laatste in de rij. De opvallende groei wijst op een opmars van het Belgische voetbal, dat vorig seizoen acht man in de Premier League had

Een kanttekening is wel op zijn plaats bij de cijfers. Dedryck Boyata en Yassine El Ghanassy speelden bij respectievelijk Manchester City en West Bromwich Albion dit seizoen nog geen minuut. Boyata werd onlangs door FC Twente teruggestuurd. Chelsea daarentegen heeft Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne verhuurd aan Atlético Madrid en Werder Bremen.

Voor België is de groei naar de dubbele cijfers een tendens die in 2009 is ingezet. Aanvankelijk was er in de Premier League weinig interesse in onze zuiderburen. Newcastle United had de primeur in 1994 met het aantrekken van de verdediger Philippe Albert, die in de jaren erop navolging kreeg van onder anderen oud-PSV'ers Marc Degryse, Gilles de Bilde (beiden bij Sheffield Wednesday) en Luc Nilis (Aston Villa). Philippe Albert in duel met Robbie Fowler Inmiddels hebben de Belgen hun plek gevonden in de Premier League. Eden Hazard, Vincent Kompany, Marouane Fellaini, Thomas Vermaelen, Moussa Dembelé en Jan Vertonghen spelen daarbij een prominente rol in de Engelse topzes.

In tegenstelling tot België was Nederland bij de start van de Premier League in 1992 direct van de partij met onder anderen Hans Segers (Wimbledon), Kenneth Monkou (Southampton) en Michel Vonk (Manchester City). In het seizoen 1994/95 waren er voor het laatst minder dan tien Nederlanders actief op het hoogste Engelse podium. Bryan Roy speelde dat jaar met Nottingham Forest de meeste wedstrijden van de Nederlanders.

België heeft, evenals Nederland, met veertien vertegenwoordigers na Frankrijk (30) en Spanje (24) de meeste gastarbeiders in de Premier League afkomstig van het Europese vaste land. Brazilië en Argentinië hebben dit seizoen respectievelijk vijftien en tien voetballers in de Premier League.
<br /><br />

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's