België met klinkende zege op Hongaren naar kwartfinale

België heeft op overtuigende wijze de kwartfinale van het EK bereikt. Hongarije was in de achtste finale geen partij voor onze zuiderburen, die met een 0-4 zege van het veld stapten.

De eerste helft van België was indrukwekkend te noemen. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots kreeg zeker zes opgelegde kansen tegen de Hongaren, maar omdat Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Eden Hazard en vooral Dries Mertens hun vizier niet op scherp hadden staan, werd er slechts één keer gescoord voordat het rustsignaal klonk.

Dat doelpunt viel al in de tiende minuut. Uit een perfecte vrije trap van De Bruyne kopte Toby Alderweireld, volledig vrijstaand, zijn tweede interlandtreffer tegen de touwen. De Hongaarse sluitpost Gábor Király was volstrekt kansloos op de inzet van Alderweireld, maar bleek in de rest van de wedstrijd een echte sta-in-de-weg voor de Belgen.

De grootste kansen waren er vlak voor rust voor Mertens, die twee keer voor Király opdook en twee keer zijn meerdere moest erkennen in de veertigjarige doelman. In de tweede helft ging Hongarije met Ákos Elek voor Zoltán Gera aanvallender spelen, maar op een goede beginfase met wat mogelijkheden na kwam België eigenlijk geen moment echt in de problemen.

Het spel van De Rode Duivels was echter ook lang niet meer zo sprankelend als in de eerste helft. Uitblinker Hazard bleef een positieve uitzondering op de regel en probeerde zijn ploeg op sleeptouw te nemen. Het was dan ook geen verrassing dat Hazard de gever was van de scherpe voorzet waaruit invaller Michy Batshuayi met zijn eerste balcontact de 0-2 maakte.

Daarmee was het verzet van de Hongaren definitief gebroken. Een minuut later kwamen de Belgen op 0-3 en dit keer deed Hazard het helemaal zelf. De aanvaller, die een dramatisch seizoen kende bij Chelsea, trok van links naar binnen en mikte de bal keurig in de verre hoek. Daarmee was het leed nog niet geschied, want op aangeven van Radja Nainggolan maakte invaller Yannick Carrasco er vlak voor tijd zelfs nog 0-4 van.

België neemt het vrijdag in de kwartfinale op tegen Wales. Die wedstrijd wordt afgewerkt in Lille, de stad waar het ooit allemaal begon voor Hazard. Hij speelde er tussen 2007 en 2012 zijn thuiswedstrijden in dienst van de profclub uit de Franse stad.

Later op VI.nl de analyse van dit duel en meer over de Man van de Wedstrijd, met daarbij de cijfers voor de spelers.