België in rep en roer door spijtoptant Veljkovic en frauduleuze contracten

Reacties

Twaalf clubs uit de Belgische Jupiler Pro League hebben volgens het grootschalige onderzoek Operatie Zero meegewerkt aan het 'systeem-Veljkovic', vernoemd naar spijtoptant Dejan Veljkovic. Het doel van het systeem, waarover voetbalmakelaar Veljkovic uit de school klapte, was om de fiscus te misleiden. De genoemde clubs ontkennen elke vorm van betrokkenheid, maar moeten mogelijk vrezen voor sancties.

België in rep en roer door spijtoptant Veljkovic en frauduleuze contracten
© Pro Shots

Het Nieuwsblad meldt woensdag dat er (minstens) voor 31.035.582 euro aan valse contracten werd opgesteld in aanwezigheid van de Servische makelaar. Veljkovics advocaat stelde deze week dat zijn cliënt betrokken was bij zo’n vijftig transfers, goed voor zo’n honderd contracten. Door Veljkovics handen zou tussen de dertig en veertig miljoen euro gegaan zijn. Vanaf oktober 2018 kregen de onderzoekers inzage in de boekhouding van Veljkovic.

Op bezoek bij clubs uit de Jupiler Pro League stuitten onderzoekers op tientallen valse contracten. Niet alle transfers waarbij Veljkovic betrokken was zouden gerealiseerd zijn met valse contracten, maar er werden wel allerlei constructies opgezet om spelers, clubbestuurders én makelaars zo maximaal mogelijk te financieren.

Twaalf clubs
Om de constructies op poten te zetten gebruikte Veljkovic meerdere vennootschappen in het buitenland, zoals op Cyprus en in Montenegro. De bedrijfjes werden ingeschakeld als zogenaamde scoutingfirma’s, maar hadden in de praktijk niets met voetbal te maken. Twaalf clubs uit de Jupiler Pro League zouden bij transfers meegewerkt hebben aan valse constructies waarbij Veljkovic aan tafel zat als voetbalmakelaar.

Het zou gaan om KV Mechelen, Standard Luik, Anderlecht, Club Brugge, KRC Genk, Sporting Lokeren, KV Oostende, OH Leuven, KV Kortrijk, AA Gent, Waasland Beveren en STVV. KV Mechelen zou na onderzoek met ruim tien miljoen euro goed zijn voor één derde van het totaalbedrag aan valse contracten. Ook het bestuur van Standard Luik zou voor ruim 6 miljoen euro aan dubieuze contracten hebben opgesteld. Club Brugge (3,6 miljoen euro), Anderlecht (2,8 miljoen euro) en KRC Genk (2,5 miljoen euro) komen allemaal in opspraak.

Reacties clubs
Meerdere clubs hebben gereageerd op de onthullingen. AA Gent-manager Michel Louwagie reageert fel. 'Nooit! Nooit heb ik met Veljkovic met valse contracten gewerkt. Ik heb overigens maar één transfer met hem gedaan: Zukanovic eind 2012 van Kortrijk naar Gent en in 2014 verkocht aan Chievo in Italië. Alles is daar correct verlopen. Dat is het enige contract dat ze we hadden, want de man lag me niet', aldus Louwagie.

Anderlecht en Club Brugge ontkennen elke betrokkenheid: 'Wij zijn niet op de hoogte van die lijst of de oorsprong ervan', zegt een woordvoerder van Anderlecht. 'Dat is logisch, aangezien het gerecht het onderzoek nog aan het afronden is. Hoe dan ook heeft het huidige management helemaal niets te maken met de beschuldigingen.'

Club Brugge heeft naar eigen zeggen ook 'schone handen'. 'Club Brugge benadrukt op geen enkele manier en met niemand mee te werken om welke financiële of fiscale constructie dan ook op te zetten. We organiseerden op eigen initiatief een specifieke doorlichting door bedrijfsrevisor BDO. Die controle bevestigde dat er omtrent die transacties geen onregelmatigheden in de boekhouding van Club Brugge konden worden vastgesteld. Club Brugge blijft vragende partij om mee te werken om volledige duidelijkheid te geven aangaande het onderzoek.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.