België dankzij drie goals Lukaku simpel langs Luxemburg

Romelu Lukaku heeft zijn WK-vorm al te pakken, want mede door drie goals van de spits won België eenvoudig het oefenduel met Luxemburg (5-1).

Bondscoach Marc Wilmots speelde in Genk bijna met zijn sterkst mogelijke opstelling,. Alleen op doel stond vierde keus Sammy Bossut. De keeper van SV Zulte Waregem debuteerde, aangezien Thibaut Courtois rust kreeg. Zaterdagavond speelde hij nog 120 minuten met Atlético Madrid in de met 4-1 verloren Champions League-finale tegen Real Madrid.

In de verdediging was er echter wél een basisplaats voor voormalig Ajacied Toby Alderweireld, die zaterdag nog als invaller meespeelde aan de kant van Atlético. Hij zag België al na drie minuten op voorsprong komen via Lukaku, die koel afrondde na knap voorbereidend werk van Marouane Fellaini. In de dertiende minuut kwamen de bezoekers echter vanuit het niets op gelijke hoogte na een schitterend schot van Aurélien Joachim. Niet veel later was de RKC Waalwijk-spits dicht bij 1-2, maar hij stuitte op Bossut.

In de 23ste minuut kwam België voor de tweede keer op voorsprong en opnieuw was het Lukaku die scoorde op aangeven van Eden Hazard. De thuisploeg domineerde, maar verzuimde de score op te voeren. Bij aanvang van de tweede helft stuurde Wilmots een tweede debutant binnen de lijnen: Adnan Januzaj. Negen minuten na rust werd het 3-1 door het derde doelpunt van Lukaku, die na een knappe individuele actie de korte hoek vond en daarmee zijn eerste hattrick voor de Rode Duivels voltooide.

Daar bleef het niet bij in de Cristal Arena in Genk, want voormalig FC Twente-aanvaller Nacer Chadli en Kevin De Bruyne (strafschop) bepaalden de eindstand op 5-1. Voordat België afreist naar Brazilië wordt er nog geoefend tegen Zweden (1 juni) en Tunesië (7 juni). In Brazilië is België samen met Algerije. Rusland en Zuid-Korea ingedeeld in Groep H.

Uitgebreide wedstrijdanalyses vind je op VI Premium. Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.