België in slotminuut naast Schotland

België heeft ternauwernood de koppositie in Groep 6 behouden. Op bezoek in Schotland ontsnapten de Belgen in de laatste minuut aan een nederlaag. En dat ondanks een discutabele rode kaart voor de Belgen.

Na 28 minuten spelen leek het duel op het uitverkochte Hampden Park gespeeld. Billy Dodds had zojuist zijn tweede doelpunt van de middag gemaakt en Schotland leidde met 2-0. De aanvaller van Glasgow Rangers scoorde vanaf elf meter, nadat scheidsrechter Kim Morten Nielsen oordeelde dat Yves Deflandre een kopbal van Colin Hendry met zijn handen uit het doel had gehouden. Nu raakte de bal inderdaad de onderarm van de Belgische verdediger, maar deze trok zijn armen in voor zijn borst, zijn lichaam had sowieso de bal gekeerd. De strafschop zou op zich al een zware straf zijn, maar een rode kaart voor de verdediger van Olympique Lyon was onterecht.

België leek geslagen. Al na zeventig seconden waren de Rode Duivels op achterstand gekomen na een geslaagde Schotse aanval: Dodds tikte knap een voorzet van Craig Burley binnen. Maar het tiental Belgen toonde veerkracht. Nadat de Schotten nog enkele grote kansen hadden gemist, verkleinde Marc Wilmots na een uur spelen de achterstand. Hij kopte binnen doordat invaller Bob Peeters zich sterk staande hield tegen Hendry en vervolgens de bal op het hoofd van de aanvaller van Bordeaux plaatste.

Alhoewel de zege de Schotten haast niet leek te kunnen ontgaan, kwam de ploeg van bondscoach Robert Waseige in de laatste minuut langszij. Eerst weigerde arbiter Nielsen de Belgen een strafschop te geven nadat in het strafschopgebied werd getorpedeerd door doelman Neil Sullivan. Maar in de tweede minuut van blessuretijd kopte invaller Van Buyten de 2-2 binnen. Een passend einde bij een zeer boeiend en spektaculair duel.

In diezelfde poule won Kroatië met 4-1 van Letland. Grote man was Balaban die voor rust de thuisploeg al op eenm 3-0 voorsprong zette. Vugrinec maakte het vierde Kroatische doelpunt.