'België enthousiaster over WK dan wij'

Het lijkt volledig van de Nederlandse overheid af te hangen of Nederland zich samen met België kandidaat stelt voor de organisatie van het WK in 2018. De KNVB schuift op 5 juli met algemeen directeur Harry Been en voorzitter Jeu Sprengers aan bij premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Jet Bussemaker van het ministerie van VWS.

'We hebben echt steun nodig', legt Been uit in de nieuwe Voetbal International. 'Ik moet ze echt duidelijk maken dat het een geweldig succes is voor het land, iedereen wordt er beter van. Kijk maar eens wat de fiscus en de economie eraan overhouden.' Mocht Balkenende meegaan in de plannen, dan is de officiële aanmelding bij de FIFA dichtbij.

In België lijkt het proces al veel verder gevorderd. 'Mijn Belgische collega Alain Courtois vraagt me regelmatig hoever ik al ben. Ik heb begrepen dat de Belgische regering het eerste half miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor de bidprocedure. Daar gaat het allemaal iets makkelijker. Hier moet je dat wat formeler regelen.'

Nederland en België organiseerden eerder al samen het EK in 2000. Nederland nam daarna in 2005 nog het WK Onder-20 jaar voor zijn rekening. Deze zomer staat het EK Onder-21 op het programma in Nederland.

Bekijk hier al onze video's