Belastende Duitse tv-reportage komt Blatter slecht uit

Reacties

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft geweigerd bij het Duitse ARD commentaar te geven op een nieuwe tv-reportage over corruptie bij de wereldvoetbalbond. Bij de Duitse zender vertelde Phaedra Almajid, die was betrokken bij het campagneteam dat het WK van 2022 naar Qatar haalde, dat er grote sommen smeergeld zijn betaald aan (oud-)FIFA-functionarissen.

Belastende Duitse tv-reportage komt Blatter slecht uit

Almajid ontpopte zich in november ook al tot klokkenluider toen zij dezelfde beschuldigingen deed. Dit keer noemde ze drie bobo's bij naam. Issa Hayatou (Kameroen), Jacques Anouma (Ivoorkust) en Amos Adamu (Nigeria) zouden ruim 1,3 miljoen euro gehad hebben voor hun stem op Qatar.

In de reportage kwam tevens de rol van de Cypriotische zakenman Marios Lefkaritis aan bod. Hij zou zowel bij de toewijzing van het WK van 2018 aan Rusland als die van vier jaar later aan Qatar de nodige illegale betalingen hebben gefaciliteerd.

Aanvankelijk werd Almajid ook in het veelbesproken ethische onderzoek van de FIFA zelf gehoord. Deze werd geleid door de uit onvrede opgestapte Amerikaanse onderzoeker Michael Garcia. Uiteindelijk werd zij ongeloofwaardig geacht omdat ze haar verklaring terugtrok. Naar eigen zeggen deed ze dat uit angst voor represailles. Later kwam naar buiten dat de FBI haar wél serieus nam en tevens van bescherming voorzag.

Blatter wees al eerder op het FIFA-onderzoek toen hij geconfronteerd werd met de uitspraken. De nieuwe, Duitse reportage komt de 79-jarige Zwitser slecht uit. Hij kan negatieve publiciteit niet gebruiken in jacht op zijn vijfde termijn als FIFA-baas. Op 29 mei zal blijken of hij zijn tegenstrevers Michael van Praag en Luis Figo kan verslaan. Maandag kwam tevens naar buiten dat de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein overweegt zich terug te trekken uit de verkiezing omdat hij één blok wil vormen tegen de bejaarde Zwitser.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.