Belangrijke overwinningen voor Stevens en Koster

Net als Shakthar Donetsk bleef Huub Stevens met Red Bull Salzburg zonder puntverlies in de Europa League. Ook Adrie Koster boekte een even fraaie als belangrijke zege.

Groep GLevski Sofia-Red Bull Salzburg 0-1Zekerheid heeft Huub Stevens nog niet na de vierde zege in de Europa League, maar de Nederlandse trainer is hard op weg zich te kwalificeren voor de knock-outfase van de Europa League. De nipte overwinning op Levski Sofia moet voldoende zijn voor een overwintering in de Europa League.

De zege op Levski Sofia kwam met de nodige moeite tot stand. In de 62ste minuut werd de basis gelegd voor het succes van Stevens. Levski-keeper Georgi Petkov raakte dribbelend buiten het strafschopgebied de bal kwijt. Middenvelder Georgi Sarmov kon alleen nog redden door de doorgebroken Dusan Svento onreglementair af te stoppen. Pas in blessuretijd profiteerde Red Bull Salzburg via Franz Schiemer van de numerieke meerderheid.

Villarreal-Lazio Roma 4-1Na een kwartier leek Villarreal de overwinning niet meer te kunnen ontgaan. Doelpunten van Robert Pires (2) en Cani gaven de Spaanse formatie een comfortabele voorsprong, zeker ook omdat Lazio-middenvelder Roberto Baronio in de vierde minuut al een rode kaart had gekregen. De Romeinse gasten kregen na ruim een half uur weer enieg hoop na de overtreding van Gonzalo Rodriguez van achteren op de benen van Tommaso Rocchi. De Argentijnse verdediger moest met rood vertrekken, maar Pasquale Foggia verzuimde de strafschop te verzilveren. Mauro Zarate redde in de tweede helft de Lazio-eer, maar het slotakkoord was voor een Italiaanse spits in Spaanse dienst, Giuseppe Rossi. Beide ploegen hebben zes punten verzameld. Groep IEverton-Benfica 0-2Benfica heeft ook op Goodison Park Everton stof tot nadenken gegeven. De Portugezen, die op eigen veld de Engelse opponent op een 5-0 nederlaag hadden getrakteerd, was opnieuw te sterk. Javier Saviola en Oscar Cardozo maakten in de tweede helft het verschil voor Benfica tegen het door blessures geplaagde Everton. Ondanks de pijnlijke nederlaag ligt Everton als nummer twee nog op koers voor de volgende ronde.

AEK Athene-BATE Borisov 2-2Beide ploegen hadden vooral baat bij een overwinning, maar moesten genoegen nemen met een gelijkspel. Na 38 minuten stond de 2-2 eindstand al op het scorebord. De rode kaart voor BATE Borisov-verdediger Igor Shitov een kwartier voor het einde bleek voor AEK Athene onvoldoende om alsnog de drie punten te pakken en de laatste plaats over te doen aan de Wit-Russen. Groep JPartizan Belgrado-Club Brugge 2-4Club Brugge deed uitstekende zaken met het oog op overwintering in de Europa League. De ploeg van trainer Adrie Koster boekte een knappe zege bij Partizan Belgrado. Ivan Perisic zette de Belgen na een klein half uur op voorsprong, gevolgd door een treffer van George Kouemaha in de 36ste minuut. Adem Ljajic bracht Partizan in de 52ste minuut terug in de wedstrijd, maar opnieuw Kouemaha maakte vijf minuten later de 1-3. Het duel eindigde uiteindelijk in een 4-2 overwinning voor Club door treffers van Washington (Partizan) en Vadis Odjidja Ofoe (Club Brugge). Door de zege is Brugge nu tweede achter Shakhtar Donetsk, met drie punten voorsprong op nummer drie Toulouse.

Toulouse-Shakhtar Donetsk 0-2Shakhtar Donetsk behield ook na vier wedstrijden zijn honderd procent-score in de groepsfase van de Europa League. De winnaar van de UEFA Cup van afgelopen seizoen kwam in Frankrijk moeizaam op gang. Pas in de 49ste minuut opende Luiz Adriano de score namens de bezoekers. Een kwartier later maakte Olexiy Gai er 0-2 van, waardoor Shakhtar zich heeft geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League. De ploeg heeft twaalf punten uit vier duels, acht meer dan Toulouse dat de derde plaats bezet in Groep J. De Franse ploeg heeft drie punten achterstand op Club Brugge, dat op de laatste speeldag thuis speelt tegen de huidige nummer twaalf van de Ligue 1.

Groep LNacional Madeira-Athletic de Bilbao 1-1Twee strafschoppen zorgden ervoor dat het duel tussen Nacional Madeira en Athletic de Bilbao in een gelijkspel eindigde. Na ruim een uur spelen opende Edgar vanaf elf meter de score en lang leek dit de winnende treffer te betekenen. Joseba Etxeberría bezorgde de bezoekers in de 86ste minuut echter een punt door ook trefzeker te zijn vanaf de strafschopstip. Nacional speelde op dat moment al met tien man, aangezien Nuno Pinto met twee gele kaarten van het veld werd gestuurd. Athletic blijft nummer twee in Groep L, met drie punten achterstand op koploper Werder Bremen. Nacional stijgt door de remise naar de derde plaats.

Werder Bremen-Austria Wien 2-0Tim Borowski leek in Bremen uit te groeien tot de schlemiel van de avond doordat hij twee grote kansen misten tijdens het thuisduel met Austria Wien. De middenvelder maakte zijn fout echter goed door in de 81ste minuut zijn ploeg alsnog op 1-0 voorsprong te zetten. Door die treffer was het verzet van de bezoekers gebroken en Hugo Almeida maakte er drie minuten na de treffer van Borowski zelfs nog 2-0 van. Door de overwinning plaatst Werder zich voor de volgende ronde van de Europa League, de Duitsers hebben tien puntn uit vier duels. Austria Wien wordt door de nederlaag gepasseerd Nacional Madeira en zakt naar de laatste plaats in Groep L.