'Bekertoernooi zeker geen tussendoortje voor Feyenoord'

Feyenoord schudde Excelsior woensdagavond pas in de tweede helft van zich af in de zestiende finale van het KNVB-bekertoernooi. Volgens Jens Toornstra maakte de thuisploeg zich halverwege geen zorgen om de doelpuntloze stand.

'We hadden zo'n overwicht, dat we wisten dat er ook na rust kansen zouden komen. Het was zaak die kansen af te maken en dat hebben we ook gedaan. De eerste twee doelpunten vielen heel snel in de tweede helft, zodat we de wedstrijd rustig konden uitspelen', zegt Toornstra op de clubsite van Feyenoord.

Met één doelpunt en twee assists leverde Toornstra - die de wedstrijd als aanvoerder afmaakte na de wissel van Karim El Ahmadi - een riante bijdrage aan de 4-0 overwinning van de Eredivisie-koploper. 'We wisten dat Excelsior zou gaan inzakken en zou wachten op hun kans, zoals ze dat ook in de competitie tegen ons hebben gedaan. Toen kwam Excelsior nog op voorsprong, maar vandaag stonden we zo goed dat ze geen kans hebben gehad.'

Direct na afloop benadrukte Toornstra in gesprek met FOX Sports al dat Feyenoord het KNVB-bekertoernooi zeker niet als een verplicht nummer beschouwt. 'Dit is geen tussendoortje. Het is belangrijk dat we blijven meespelen in de beker. Of we de vermoeidheid van de vorige duels voelden? Nee, het valt allemaal wel mee als het lekker loopt.'

Van der Gaag
In tegenstelling tot de stadgenoot heeft Excelsior te maken met tegenwind. De Kralingers gingen in De Kuip voor de vijfde keer op rij onderuit in een officieel duel. 'Ik heb veel positieve dingen gezien, maar op een gegeven moment heb je ook resultaat nodig', concludeerde trainer Mitchell van der Gaag.

'In de eerste helft stond het verdedigend goed. We speelden met voldoende energie en de spelers werkten hard. Na de 1-0 en 2-0 aan het begin van de tweede helft zag je het vertrouwen wegzakken, dat heeft te maken met de fase waarin we nu zitten. Het ging opeens heel snel.'

Excelsior gaat zaterdag in de competitie op bezoek bij Ajax, een dag later fungeert Feyenoord als gastheer van SC Heerenveen.