Bekersucces biedt hoop op nieuwe Europese hoogtepunten

Reacties

De KNVB-beker is het tastbare resultaat van het historische succes van FC Groningen. Maar de eerste hoofdprijs in de clubgeschiedenis geeft ook de zekerheid van een terugkeer op het Europese podium, waarop het in 1983 een memorabele entree maakte.

Bekersucces biedt hoop op nieuwe Europese hoogtepunten

FC Groningen weet nu al dat het aantal Europese duels met twintig procent gaat groeien. Vanaf komend seizoen zijn namelijk de nationale bekerwinnaars verzekerd van een plaats in de groepsfase van de Europa League. De Trots van het Noorden is de eerste Nederlandse club die profiteert van die wijziging.

Van de dertig Europese duels tot nu toe spreken nog immer de eerste vier het meest aan. FC Groningen debuteerde in 1983 in Europa tegen Atlético Madrid, toen ook de nummer drie van Spanje. Het groentje begon met een 2-1 nederlaag in Vicente Calderón om in de return aan de hand van uitblinker Erwin Koeman te stunten met een 3-0 overwinning.

Legende
Daarna kwam het vermaarde Internazionale naar het Oosterpark, waar de Nerazzurri tot verrassing van iedereen met 2-0 verloren. De doelpunten van Erwin Koeman en Ahmad Fandi brachten de hoop, die twee weken later ijdel bleek. De Italianen stelden in de return orde op zaken, maar een legende was geboren. Vanwege de intimiderende sfeer in Bari – Inter had moeten uitwijken vanwege eerdere ongeregeldheden – en zeker ook omdat toenmalig trainer Han Berger sprak van een overigens nimmer bewezen omkoopaffaire.

John de Wolf kan niet voorkomen dat Jürgen Klinsmann met twee doelpunten een einde maakt aan het Europese avontuur van FC Groningen in 1988.
John de Wolf kan niet voorkomen dat Jürgen Klinsmann met twee doelpunten een einde maakt aan het Europese avontuur van FC Groningen in 1988.

In de jaren tachtig was FC Groningen twee keer dicht bij een Europese overwintering. De derde horde bleek echter ook steeds de laatste, waarbij Vitoria Guimaraes (1986) en VfB Stuttgart (1988) het UEFA Cup-avontuur in december beëindigden.  

De laatste vijf deelnames eindigden steeds al na twee wedstrijden. Tegen minder aansprekende clubs als Rot Weiss Erfurt en VAC Samsung, maar ook grotere namen als Partizan Belgrado en Fiorentina.

Terugkeer
Ook na een afwezigheid van zeven jaar eindigde in 2014 de terugkeer op het Europese podium – afgedwongen via de play-offs – in een teleurstelling. Aberdeen liet dankzij een 2-1 zege in Euroborg FC Groningen al in juli struikelen over de eerste de beste horde.

Van die zomerse voorrondes is FC Groningen verlost. De kersverse bekerwinnaar is op 28 augustus in het Zwitserse Nyon aanwezig voor de loting van de groepsfase van de Europa League. Met de zekerheid van zes duels en met de hoop op een nieuw memorabel Europees seizoen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.