Bekeravontuur Ajax ten einde door blamage bij Cambuur

Reacties

SC Cambuur heeft Ajax op een flinke tegenvaller getrakteerd een halve week voor de topper tegen PSV. De Jupiler League-club knikkerde de Amsterdammers donderdagavond in de achtste finale uit het toernooi om de KNVB-beker: 2-1.

Bekeravontuur Ajax ten einde door blamage bij Cambuur

In aanloop naar het bekerduel werd in Leeuwarden teruggedacht aan januari 1996. Toen versloeg Cambuur de toenmalige wereldkampioen Ajax in het bekertoernooi met 2-0. Oude tijden herleefden donderdagavond, al had het jeugdige elftal van de Amsterdammers veel minder allure dan dat van ruim twintig jaar geleden. Coach Peter Bosz spaarde een halve week voor de topper tegen PSV zijn volledige basiselftal. Alleen de voor het duel met de Eindhovenaren geschorste Nick Viergever speelde wel.

De B-keus van Ajax had het uitermate zwaar tegen de huidige nummer acht van de Jupiler League. De thuisploeg deed niet onder voor de huidige nummer twee van de Eredivisie en nam in de twintigste minuut al brutaal de leiding. Jergé Hoefdraad bediende Martijn Barto en laatstgenoemde bleef oog in oog met doelman Diederik Boer kalm: 1-0. Nog voor rust was het wederom raak voor Cambuur. De Ajax-defensie maakte het Barto allerminst moeilijk op weg naar Boer, die nadat hij was uitgekomen geen antwoord had op het geplaatste schot van de aanvaller.

Op de 2-0 voorsprong halverwege was amper iets af te dingen. Het tempo lag laag bij Ajax, dat regelmatig maar bleef combineren in plaats van tot een doelpoging te komen. Cambuur zakte terug, hield de ruimtes klein en kwam nauwelijks in de problemen. Het was voor Bosz na een uur de reden voor een driedubbele wissel. Kasper Dolberg, Amin Younes en Lasse Schöne werden aangewezen als de redders in nood en vervingen Mitchell Dijks, Vaclav Cerny en Frenkie de Jong.

De ingreep van Bosz betaalde zich al snel uit. In de 67ste minuut bracht Pelle Clement de spanning terug. De twintigjarige aanvaller stond volledig vrij bij een corner van Lasse Schöne en kopte bij de tweede paal eenvoudig raak. Waar velen vervolgens dachten aan een slotoffensief van Ajax, was het juist de thuisploeg die er een schepje bovenop deed. Boer haalde opgelucht adem bij een poging van kwelgeest Barto die net naast ging.

Ajax hield de marge op één en zette met nog een kwartier te gaan verder aan. Clement raakte de lat en Viergever stuitte in kansrijke positie op doelman Leonard Nienhuis. De Ajacied zag zijn vrijstaande ploeggenoot Dolberg over het hoofd. Terwijl de tijd begon te dringen voor Ajax, nam het geloof bij Cambuur alleen maar toe. De underdog kreeg de ultieme beloning in de vorm van een ticket voor de kwartfinale, want Ajax scoorde niet meer.

De nederlaag bij Cambuur is voor de Amsterdammers een tweede klap in aanloop naar het duel met PSV. Ajax verloor zondag al met 1-0 bij FC Twente en kan zich nu volledig focussen op de Eredivisie en de Europa League. Cambuur is na FC Volendam de tweede club uit de Jupiler League bij de laatste acht in het bekertoernooi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.