Begeerde PEC-spits Necid bezorgt Jans jubileumzege

Tomas Necid heeft PEC Zwolle aan een overwinning op Willem II geholpen. Zestien minuten voor tijd kopte de Tsjechische spits de winnende treffer binnen: 0-1.

In Tilburg had PEC, dat de kersverse vader Jody Lukoki moest missen, het in de eerste helft bijzonder lastig met Willem II. De thuisploeg kreeg in de dertiende minuut zelfs een goede kans om de leiding te nemen, maar Zwolle-doelman Warner Hahn bracht redding op een inzet van Samuel Armenteros (foto).

In de rust besloot PEC-trainer Jans in te grijpen en bracht hij de achttienjarige debutant Max de Boom in het veld voor Wout Brama, die voor het eerst een basisplaats bij Zwolle had in de Eredivisie. Deze keuze betaalde zich in de 74ste minuut uit, toen rechtsbuiten De Boom een goede voorzet gaf op Necid, die raak kopte. Het was alweer de achtste treffer van de CSKA Moskou-huurling, die begeerd wordt door meerdere Engelse clubs en in de winterstop mogelijk verkocht wordt.

Willem II was na de hervatting nog nauwelijks gevaarlijk. Slechts Ben Sahar kreeg in de 55ste minuut een goede mogelijkheid na een slechte uittrap van Hahn, maar de Zwolle-doelman was in staat om zijn eigen fout te herstellen. Ook een slotoffensief van de Tilburgers leverde geen doelpunt op en daardoor daalt de promovendus naar de tiende plaats op de ranglijst.

Jubileum
Voor PEC-trainer Jans was de overwinning op Willem II een jubileumzege. De oefenmeester won voor de 150ste keer als coach in de Eredivisie. Geen enkele huidige Eredivisietrainer won meer duels dan de Zwollenaar. PEC klom door de zege bovendien naar de derde plaats op de ranglijst.