Been en Stam ontmoeten elkaar in Belgische topper

Voetbal International blikt regelmatig vooruit op een wedstrijd in de Belgische Eerste Klasse. Voor de derde speelronde is dat het duel tussen RC Genk en Standard Luik van zondagavond (20.30 uur).

Been en Stam ontmoeten elkaar in Belgische topper

RC Genk

Klassering: 2de plaats (zes punten uit twee duels)
Vorm: W-W

Mario Been is over het geheel tevreden met de start van RC Genk. Zijn manschappen verloren de strijd om de Super Cup met Anderlecht (0-1), maar gaan na zeven goals tijdens de de eerste twee speelronden aan kop in de Jupiler League. En met een basiskern die onveranderd is gebleven. 'Deze ploeg is wel volwassener geworden; de kern is intact gebleven en de jonkies een jaartje ouder', resumeert Been. 'Dus wij zijn sterker geworden, ook door de ervaring van het drukke programma van vorig seizoen.' Afgelopen week zei de Rotterdammer in Voetbal International dat RC Genk om de titel wil voetballen.

Uitgelicht
Met Pélé Ilombe Mboyo heeft Been zijn gewenste aanvaller. De 26-jarige Congolees voorziet in behoefte, doordat RC Genk met het vertrek van Glynor Plet en Elyaniv Barda zestien competitiegoals had ingeleverd. De voor vier seizoenen gecontracteerde Mboyo was vorig seizoen topscorer van AA Gent met 21 doelpunten. Lange tijd zag het ernaar uit dat hij zou overstappen naar Anderlecht, maar beide clubs konden geen overeenstemming bereiken over de transfersom. Voor de spits betaalde RC Genk tussen de 4 en 4,5 miljoen euro, een recordbedrag. Dankzij de komst Mboyo kan Thomas Buffel – de laatste duels voetballend in de punt van de aanval – terugkeren naar de flank.

Standard Luik

Klassering: 3de plaats (zes punten uit twee duels)
Vorm: W-W

Bij Standard Luik is het de voorbije zomer steevast onrustig geweest. Sinds voorzitter Roland Duchâtelet in 2011 de macht greep, wordt de Waalse grootmacht zeer klinisch en zakelijk geleid. Daardoor werden telkens de beste spelers verkocht, waardoor Les Rouches steeds verder terug zakten. Ditmaal is Duchâtelet er evenwel in geslaagd om Standard Luik op sportief vlak het nodige perspectief te geven. Met onder anderen Igor De Camargo (1899 Hoffenheim), Tal Ben Haim (Queens Park Rangers) en Ronnie Stam (Wigan Athletic) werden significante versterkingen gecontracteerd. Ook hebben de bepalende spelers William Vainqueur en Michy Batshuayi, ondanks belangstelling van Anderlecht, een nieuw verbeterd contract getekend. Zo behoren Stam en zijn nieuwe ploeggenoten prompt tot de titelkandidaten van België. In tegenstelling tot Anderlecht heeft Standard Luik de selectie bijeen weten te houden.

Uitgelicht
Evenals RC Genk won Standard Luik zijn eerste twee competitiewedstrijden. Op bestuurlijk vlak blijft het evenwel onrustig. Ruim een maand geleden kondigde Duchâtelet aan te zullen aftreden zodra er een afnemer voor de tienvoudige kampioen is gevonden. Het ontslaan van trainer Mircea Rednic eind vorig seizoen en de omstreden benoeming van de onbeduidende Guy Luzon hebben tot een vulkaanuitbarsting op Sclessin geleid. Naar aanleiding van zeer hevige fanprotesten heeft Duchâtelet zijn conclusies getrokken. Effectief ligt de 66-jarige ondernemer al onder vuur sinds hij in juli 2011 Luciano D'Onofrio opvolgde; de zakelijke wijze waarop hij Standard Luik runt is de supporters altijd een doorn in het oog geweest. De verwachting is dat de overname vijf à zes maanden in beslag zal nemen.

Onderlinge historie

RC Genk en Standard Luik stonden vorig seizoen liefst vijf keer tegenover elkaar. Naast de twee ontmoetingen tijdens de reguliere competitie waren er de achtstefinalewedstrijd om de Beker van België alsook de clashes tijdens Play-off 1. Zowel tijdens de reguliere competitie als de play-offs won Standard Luik één ontmoeting en speelde eenmaal gelijk. De enige zege van RC Genk was wel meteen de belangrijkste. Het team van Mario Been won voor de beker met 1-0, uiteindelijk zou RC Genk het toernooi winnen.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
29/11/2012 RC Genk - Standard Luik 1-0 Beker
31/10/2012 RC Genk - Standard Luik 0-2 Eerste Klasse
24/02/2013 Standard Luik - RC Genk 0-0 Eerste Klasse
16/04/2013 Standard Luik - RC Genk 3-0 Play-Offs
16/05/2013 RC Genk - Standard Luik 1-1 Play-Offs

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen