Beckford bezorgt Everton zege, Wolves hekkensluiter af

Sunderland lijkt af te moeten haken in de strijd om een ticket voor de Europa League na verlies tegen Everton, waarvoor Jermaine Beckford (foto) de grote man was. Hekkensluiter Wolverhampton Wanderers deed goede zaken door te winnen van Blackpool.

Everton-Sunderland 2-0Sunderland draaide lang mee in de subtop van de Premier League, maar leed tegen Everton alweer de vierde nederlaag op rij. De club raakt het zicht op een ticket voor de Europa League van komend seizoen steeds meer kwijt. Bij Everton maakte Beckford zijn grote reputatie, opgebouwd bij Leeds United, meer dan waar.

De spits was tweemaal trefzeker. Eerst na een voorzet van Leon Osman en vervolgens op aangeven van Mikel Arteta. De zege kwam geen moment in gevaar. Everton was gedurende negentig minuten de betere ploeg.

Newcastle United-Bolton Wanderers 1-1Newcastle kende een uitstekende start, toen Kevin Nolan binnen het kwartier een voorzet van Cheik Tioté binnen kopte. Leon Best kreeg daarna diverse kansen om de score te vergroten, maar liet deze allemaal onbenut. Met een pegel zorgde Daniel Sturridge voor rust voor de gelijkmaker.

Bolton kreeg na de hervatting de mogelijkheid de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen, toen Newcastle-verdediger Ryan Taylor rood kreeg na een belachelijke tackle op Johan Elmander. The Wanderers hadden echter te weinig ideeën om nog een tweede treffer te produceren.

Aston Villa-Blackburn Rovers 4-1Aston Villa is hard bezig om zich uit de degradatiezone te spelen. De ploeg speelde uitstekend tegen Blackburn Rovers en won even eenvoudig als terecht. Pas na rust kreeg Villa zijn beloning voor het goede spel, toen Ashley Young via een strafschop voor de voorsprong zorgde. Een eigen doelpunt van Grant Hanley bracht het verschil op twee doelpunten.

Door treffers van Stewart Downing en nogmaals Young kreeg de zege nog meer cachet. Nikola Kalinic deed nog wat terug, maar aanspraak op een punt maakte Blackburn, dat in de slotfase met tien man verder moest na rood voor Ryan Nelsen, geen enkel moment.

Wolverhampton Wanderers-Blackpool 4-0Wolverhampton Wanderers verliet voor minimaal een dag de laatste plaats in de Premier League door Blackpool met 4-0 de oren te wassen; de grootste zege ooit van The Wolves op het hoogste Engelse niveau. Na drie minuten speelde Matthew Jarvis zich mooi vrij en gaf daar met een doeltreffend gekromd schot een even fraai vervolg aan.

Blackpool moest nog voor rust verder met tien man, toen DJ Campbell te nadrukkelijk protesteerde tegen scheidsrechter Richard Stearman. Na rust kon Wolverhampton de zege verder uitbouwen en deed dit door treffers van Jamie O'Hara en Sylvan Ebanks-Blake (twee). Als zondag West Ham United het thuisduel met Liverpool niet wint, verlaten The Wolves de laatste plaats definitief. Foto: VI Images