Beckenbauer: 'Zonder Ribéry geen treble Bayern München'

Bayern München zou zonder de inbreng van de Fransman Franck Ribéry niet de treble hebben gewonnen. Dat is althans de mening van oud-speler en voormalig bondscoach Franz Beckenbauer, die tegenwoordig ere-voorzitter is van de Duitse grootmacht.

Beckenbauer: 'Zonder Ribéry geen treble Bayern München'

'Zonder Ribéry zou Bayern één, misschien twee prijzen gewonnen hebben. Maar zeker niet alle drie. De inbreng van Ribéry was enorm', meent Beckenbauer in gesprek met FIFA over de aanvaller, die onlangs werd verkozen tot de beste speler van Europa. 'Kijkend naar de topdrie was Ribery het meest succesvol', aldus Beckenbauer over zijn sterspeler, die Lionel Messi en Cristiano Ronaldo achter zich hield.

Onder aanvoering van Europa's beste voetballer won Bayern München de titel, de DFB Pokal en de Champions League, terwijl dit seizoen de Super Cup werd gewonnen ten koste van Chelsea (winst na strafschoppen). In de strijd om het kampioenschap en de Champions League bleef Borussia Dortmund beide keren achter met lege handen.

Of dat dit seizoen opnieuw lukt is lastig te zeggen volgens de Duitser. 'Dortmund is absoluut sterker dan vorig jaar. Ze zullen het niet toelaten dat Bayern wederom met een ruime marge kampioen wordt (25 punten, red.).'

'Maar Bayern is erop gebrand de successen te evenaren en daar hebben ze de kwaliteit voor', stelt Beckenbauer. 'Het zal nog een paar weken duren voordat Pep Guardiola (foto links) helemaal tevreden is. De spelers hebben tijd nodig om zich aan te passen aan het systeem van de nieuwe trainer.'

Duitsland
Ook de verwachtingen van Beckenbauer omtrent Die Mannschaft liegen er niet om. 'Duitsland is een jonge frisse ploeg en als er één land is dat Brazilië kan neutraliseren, dan is het Duitsland wel', is de uitleg van de voormalige bondscoach van de Duitsers.

Of zijn land ook daadwerkelijk de eindzege gaat pakken in Brazilië durft Beckenbauer niet hardop te zeggen, maar Duitsland behoort, samen met Spanje en het gastland, absoluut tot de grote favorieten. 'Als je naar de statistieken kijkt, ziet het er niet florissant uit voor Brazilië', aldus Beckenbauer.

'Nooit eerder was de winnaar van de Confederations Cup een jaar later wereldkampioen. Maar goed, ze spelen in eigen land en ze hebben wel een visitekaartje afgegeven deze zomer', legt Beckenbauer uit. 'Verder is Argentinië net als altijd afhankelijk van Messi. Eigenlijk kunnen alleen Duitsland en Spanje Brazilië van de wereldtitel afhouden.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen