Beckenbauer ontkent: 'Het WK is niet gekocht'

Reacties

Waar het onderzoeksbureau Freshfields vrijdag bij het naar buiten brengen van het rapport niet uitsloot dat Duitsland stemmen heeft gekocht bij de toewijzing van het WK 2006, heeft Franz Beckenbauer dat een dag later stellig ontkend.

Beckenbauer ontkent: 'Het WK is niet gekocht'

Beckenbauer was het boegbeeld van de commissie die het WK naar Duitsland haalde. Een betaling van 6,7 miljoen euro aan de FIFA zorgde echter voor verdachtmakingen. Vrijdag werd bekend dat het geld via onder meer een rekening van Der Kaiser uiteindelijk bij een bedrijf van Mohamed Bin-Hammam terecht kwam. De Qatarese voetbalbobo werd in 2012 levenslang geschorst door de wereldvoetbalbond wegens corruptie.

Freshfields zei echter geen bewijzen te hebben voor omkoping, maar kon ook niet uitsluiten dat er stemmen zijn gekocht door Duitsland. Maar daarvoor is het geld niet gebruikt, stelt Beckenbauer in gesprek met Bild am Sonntag. 'We hebben geen stemmen gekocht. Het ging om een aanbetaling om de financiële toelage van de FIFA te krijgen. Anders hadden we geen WK in Duitsland gehad. Op dat moment, in 2002, hadden we het geld hard nodig. Anders zou het WK niet doorgaan.'

Beckenbauer voegde eraan toe dat dit een enorme blamage zou zijn geweest voor Duitsland. Maar nu staat de voormalige aanvoerder en bondscoach van de (West-)Duitse nationale ploeg, waarmee hij in 1974 en 1990 wereldkampioen werd, zelf in zijn hemd. Hij snapt dat hij in eigen land onder een vergrootglas ligt. 'Achteraf gezien heb ik wellicht fouten gemaakt. Achteraf is het altijd makkelijk praten. Maar het WK is niet gekocht.'

De ethische commissie van de FIFA gaat het rapport van Freshfields bestuderen, zoals ook de rol van Beckenbauer en de opgestapte DFB-voorziter Wolfgang Niersbach - nog lid van het dagelijks bestuur van de FIFA - worden onderzocht.

Bekijk hier al onze video's